Apu

Kysy Kiminkiseltä: Miksi korvani pulputtaa?

KuvatFotolia
Julkaistu 6.11.2018

Kysymys:

Illalla nukkumaan mennessä oikea korva aloittaa pulputuksen niin, ettei saa nukuttua, ennen kuin laittaa korvatulpan. Se vähän vaimentaa ääntä. Tämä pulputus saattaa kestää kahdeksan tuntia, ennen kuin se loppuu. Olen alkanut ottaa puolikkaan Losatan 50 mg -tabletin, jolloin pulputus on loppunut tunnin kuluttua. Tämä on niin ärsyttävää, että kohta en enää kestä. Mikä neuvoksi?

Välillä sydän pompottaa ja muljahtaa. Kun pulputus korvassa loppuu, puoli päätä on kuin puutunut.

Näytä vastaus

Vastaus:

No jopas. Kyseessä on varsinainen ”Viheliäisen pulputuksen salaisuus”. Johtolanka alkaa yöstä ja siitä, että korvatulppa vaimentaa ääntä. Järkeen käy se, että jos korvatulpasta on merkittävää apua, luulisi äänen tulevan ulkoapäin, jolloin sen reitin tukkiminen tärykalvolle auttaa.

Mieleen tunkee klassinen vinkuva ääni, jonka potilas ­koki. Kun lääkäri saapui kotikäynnille, hänkin kuuli äänen. Tinnitus loppui patterit ilmaamalla.

Tätä ei pidä nyt ymmärtää väärin: en laske leikkiä oireellasi. Spekuloin aihepiirillä yleisemmällä tasolla, sillä lääkärin tulee olla avoin kaikille mahdollisuuksille. Kun sekä potilas että lääkäri kuulevat äänen, kyse ei voi olla pelkästään potilaan subjektiivisesta aistimuksesta. Edelleen toivon, ettet ymmärrä väärin: iäkkäämpänä joskus ilmaantuva harhaluuloisuushäiriö voi ilmaantua sellaisina äänten aistimuksina, joita kukaan muu ei tiedosta. Potilas voi tällöin tehdä toistuvia ilmoituksia jopa poliisille.

Taustalla saattaa olla ensimmäinen oire etenevästä aivodegeneraatiosta (rappeuma). Onko lopulta kyse psykiatrisesta oireesta vai aivojen elimellisestä vanhenemisesta, on kiistanalaista. Mielestäni oireen ilmaantuminen ikään liittyvänä antaa aiheen epäillä elimellistä syytä, mikä yhä useammin on paljastumassa psykoottisen oirehdinnan taustalta. Aivokemia on monimutkaista: onko aiheuttaja dopamiiniaineenvaihdunnan epätasapaino vai jokin muu? Tiede kehittyy.

Lähestymme pikku hiljaa ­oireesi ydintä. Annat selvin ­sanoin ymmärtää, että verenpainelääke Losartanin pieni annos lopettaa oireen noin tunnin kuluttua puolikkaan tabletin nielaisemisen jälkeen. Onko siis kyse liiallisesta verenpaineesta? Aika usein on, sillä arviolta kahdella miljoonalla suomalaisella on liian korkeat lukemat. Se altistaa valtimonkovettumataudille, aivoverenvuodolle, ongelmille munuaisissa ja silmänpohjissa puhumattakaan siitä, mitä se voi aiheuttaa aivoille: vaskulaarinen etenevä muistisairaus (Kekkosen tauti).

Käytännön lääkäri saa huomata, että päivystykseen saapuu usein potilaita, joiden ylempi verenpaine huitelee yli kahdensadan. Oireina tarjoutuu kiristystä, paineen tunnetta päässä ja joskus jopa kasvojen punoitusta. Korvissa saattaa jumpsuttaa.

Kun paine hujautetaan alas joko pistoksella tai suun kautta annosteltavalla lääkkeellä, saamme todeta oireen väistyvän kuin pilven auringon edestä.

Luotettavasti todetun liian korkean verenpaineen tapauksessa selvitetään sen taustoja perimästä, elämöimisen tavoista, uniapneasta ja harvinaisemmistakin aiheuttajista käsin. Tärkeää on todentaa luotettavasti koholla oleva ­paine (kotimittausten keski­arvon on alitettava taso 135/85 mmHg ja mieluummin reippaasti).

Mikäli elämisen v-tyylin ­remontilla tai mahdollisen harvinaisen syyn korjaamisella ei päästä tavoitteeseen, seuraa viiveettä lääkehoito. Siinä suositaan valmisteita, joilla on osoitettu ruumiiden ennenaikaisen ilmaantumisen väheneminen. Kannattaa käyttää pillereitä, joiden yhden annoksen vaikutus yltää kepeästi seuraavaan aamuun saakka.

Käytät erinomaista tablettia. Se ei aina kuitenkaan tehoa vuorokaudenmittaisesti, jolloin ilta-annoksen nauttiminen käy tarpeelliseksi. Toki se on toteutettavissa, mutta on myös mahdollista käyttää lääkettä, jonka aamuannos riittää helposti aina seuraavaan aamuun saakka.

En tietenkään voi olla täysin varma jumpsutuksesi syistä – tässä olen tarjoillut vain haja-­arvioita. Tinnituskaan ei ole kokonaan pois suljettu.

Sydämesi muljahdus viittaa lisälyönteihin, jotka ovat useimmiten harmittomia. ­Varmuuden vuoksi olisi paikallaan, että kohtuullisen kuulon omistava lääkäri tsekkaisi sydämesi ja otattaisi sydän­filmin.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.