Apu

Kysy Kiminkiseltä: Miksi jalat puutuvat yöllä polvesta alaspäin?

Kuvat123rf

Kysymys:

Jalkani puutuvat öisin polvesta alaspäin. Ne pistelevät ja kihelmöivät ja ovat niin puutuneet, että tuntuu, ettei niitä saa liikuteltua. Kun jalkaterillä pumppaa vähän aikaa, tunto ja puutumus vähenevät ja joskus loppuvatkin.

Mistä tämä vaiva johtuu? Se on inhottava ja hankala tunne, ja yöunetkin menevät. Onko tähän itsehoitoa?

Lempi

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymyksesi linkittyy sopivasti edelliseen, joten sen vastaus käy tähän sopivaksi introksi. Vaivasi alkuperä saattaa piileskellä lannerangan tasolla hermorakenteiden jäädessä puristuksiin makuuasennossa. Samaa voivat aiheuttaa kireät syvät lihakset ja jänteet lantiossa. Näissä tilanteissa (ja muulloinkin) kannattaa valita vuoteensa ja patjansa yksilöllisesti omalle keholle sopiviksi laadusta tinkimättä. Hyvä kotimainen moottorisänky tarjoaa etenkin vanhemmiten helpotusta monen vaivan kanssa pärjäämiseen.

Valtimoverenkierron piiputtaminen ahtaumien vuoksi aiheuttaa tyypillisimmillään katkokävelyn, jolloin eteneminen jalan varassa tietyn matkan provosoi jalkaterään/pohkeeseen sellaisen kivun, joka pakottaa pysähtymään tai ainakin vauhtia hiljentämään. Tilan kääntyessä kriittiseksi seuraa leposärky vuoteella pötkötellessä. Tällöin jalan riiputtaminen vuoteen reunan yli helpottaa. Tapauksessasi ei ole kyse siitä, sillä ymmärrän, että vaivasi esiintyy vain öisin. Jos hapenpuutetta on jo levossa, totta Mooses se estäisi liikkumisen lähes tykkänään.

Oireissasi on piirteitä levottomista jaloista, mutta kuvaat tilanteen sen verran rajuksi, ettei se heti ensimmäiseksi tule mieleen. Kuitenkin, jos liikkeelle lähteminen selvästi helpottaa ja oireet tulevat myös pitempään istuessa, on sekin diagnoosi otettava vakavasti huomioon. Tällöin saat apua lääkityksestä.

Kihelmöinti ja pistely sopisivat levottomiin jalkoihin. Laajempi puutuminen ja liikuttelun vaikeus vievät ajatuksia enemmän toisaalle. Ne sopisivat polyneuropatiaan (monihermosairaus), mutta sen oireet eivät esiinny pelkästään pötkotellessä eivätkä ne ohitu vain lihaksia pumppailemalla, mikä taas on tyypillistä levottomille jaloille. Hermoja neurofysiologit tutkivat ENMG:llä (sähköhermotutkimus).

Tässäkin tapauksessa mikään ei korvaa oman lääkärin haastattelua ja tutkimusta (siis lääkäri tutkii). Arvaileminen ja ennustaminen todentuvat vaikeiksi ja vaarallisiksi, joten parempi on, etten tähän ryhdy. Mikäli silmille hyppivää ei päällisin puolin kopeloimalla löydy, mikä estää kokeilemasta levottomien jalkojen lääkehoitoa.

Julkaistu: 22.9.2018

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.