Apu

Kysy Kiminkiseltä: Miksi ikkunanpesu tekee huonovointiseksi?

Tapani Kiminkinen

Kysymys:

Olen 68-vuotias nainen, pituus 170 cm, paino 65 kg. Olen perusterve ilman mitään lääkityksiä. Verenpaine on kohtalaisen matala, noin 120/65. 

On yksi ainut asia, joka saa minut voimaan pahoin, ja se on ikkunanpesu. Kun pesin neljä ikkunaa (kolminkertaiset eli kuusi pestävää pintaa), oksensin kaksi kertaa työn aikana. En keksi muuta selitystä kuin sen, että kädet on kohotettava melko korkealle moneen kertaan. Työ ei sinänsä ole raskasta, eikä tarvitse tikkaillakaan horjua, mutta yletön kuvotus haittaa työntekoa kyllä jossain määrin. Merkillistä. Olisiko matkapahoinvointilääkkeistä apua? Matkapahoinvointia ei minulle ole koskaan ollut.

Näytä vastaus

Vastaus:

Et ole taatusti ainoa, jota ikkunanpesu kuvottaa. Tiedät ne isot ja ulkonäön puolesta komiat pikkuruutuiset, joita itsellämmekin on. Niinhän ne hienot ovat, mutta auta armias sitä pesu-urakkaa siitepölykauden jälkeen!

Vaikutat kaikin puolin sopusuhtaiselta ja terveeltä ihmiseltä. Et vihjaa, liittyykö pahoinvointi erityisesti pään asentoihin tai kumartamiseen alaspäin rättiä huuhtomaan etkä sitä, oliko kyseessä kertaluonteinen ilmiö. Kun ikää tulee, vatsalaukun ja ruokatorven liitos löystyy, jolloin vatsalaukun sisältöä pääsee helpommin ruokaputkeen – joskus suuhun saakka (olen itsekin huomannut). Tämä tosin on helposti tunnistettava tapahtuma, joten siitä tuskin on kyse. Pään kääntely ja kurkottelu ääriasentoihin voi ahtauttaa nikamarakenteissa sekä hermoja että valtimoita. Tällöin voi välillä vintti pimetä. Juuri tämän vuoksi seniorijumpassa ei kannata niskaa väännellä kuin sirkuksessa tai hulluilla päivillä.

Käsien kurkottelu ja ylhäällä pitäminen on raskasta puuhaa. Sepelvaltimotaudissa se voi provosoida rintakipuja (erityisesti matonpuistelu on hyvä testi ja lumenluontikin). Tuskin se kuitenkaan ainoana oireena oksettaisi. Ilmenisi se varmasti kunnon hikilenkilläkin. Kurkottelu ja pomppiminen pää alhaalta ylös ääriasentoon ja käsien ylhäällä pitäminen voi laskea verenpainetta hetkellisesti, jolloin alkaa pyörryttää (silmissä sumenee, näkökentät kapenevat ja tulee huono elämä), mihin voi liittyä pahoinvoinnin tunne. Yleensä oireisto on laajempi kuin pelkkä oksentelu. 

Minäkään en tähän hätään keksi oikein muuta selitystä kuin tasapainoaistipäätteiden ärtymisen ääriasennoissa. Silloin ne viestittävät epätarkoituksellisesti epävarmuuden tuntemusta, mistä provosoituu pahoinvointi kuten Vekkulassa tai matkapahoinvoinnin yhteydessä. Mikäli kyseessä on toistuva ilmiö, pistä miehesi pesemään ikkunat. Siitä hän pitää. Kerta se olisi ensimmäinenkin jos määräisin matkapahoinvointilääkettä ikkunanpesuun. Mikäpä estää kokeilemasta – ei siitä mitään haittakaan ole, vaikka erikoiselta kuulostaakin.

Tämä lääketiede on kuin Turhapuron sienikoe. Hänhän syötti sieniä emännälleen ja totesi myöhemmin. ”Nämä sienet eivät, näköjään, ole myrkyllisiä.” 

Julkaistu: 12.6.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.