Apu

Kysy Kiminkiseltä: Mikä ruokavalio sopii umpipussitautiin eli divertikuloosiin?

KuvatFotolia
Julkaistu: 23.1.2019

Kysymys:

Mikä ruokavalio sopii umpipussitautiin? Jotkut sanovat, että marjat pois. Visiblin ei kuulemma käy eivätkä siemenet. Käytän näitä kaikkia. Vatsa ei ole koskaan kunnossa. Kovalla tai kuralla, usein molempia yhtä aikaa. Kivuliaskin ja turvoksissa. Painaa peräsuoleen. Olen uuvuksissa, kun mikään ei auta. Joudun tyhjentämään suolistoa aina silloin tällöin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Nyt sukelletaan ravintoputken peräpäähän. Paine käy sielläkin lankeemuksen edellä. Suoli pettää sieltä, missä se on heikoimmillaan, kuten elämässä yleensä – tässä tapauksessa siitä kohtaa, missä verisuonet sukeltavat suoleen. Paikalle syntyy ajan ja paineen funktiona umpipussukka – divertikkeli, joita on vanhemmiten varmasti meillä kaikilla suomalaisilla tasapuolisesti.

Divertikkelit sinänsä tuskin kummoisia oireita aiheuttavat elleivät sitten jotakin ärtyvän suolen tyyppistä, mistä suoli ei tule meille kertomaan. Joskus divertikkeli voi äityä vuotamaan verta (”musta paska”, mikä on suora repliikki Arto Salmisen Varasto-näytelmästä).

Divertikkeli voi tulehtua umpilisäkkeen (appendisiitti) tavoin ja joskus vallan puhjeta. Divertikuliitti on kuin appendisiitti, mutta oireet keskittyvät vatsan vasemmalle puolelle: hiljalleen kehittyvä jollotus, tärinä- ja kosketusarkuus, lämpöily, kudostuhomittareiden (senkka, crp) kohoaminen. Tauti hoidetaan kahden antibiootin yhdistelmällä. Joskus ankarimmissa tapauksissa on pätkäistävä pala paksusuolta.

Kautta täsmentyvän lääketieteen on spekuloitu sillä, voisiko sopivan pienikokoinen siemen tunkeutua umpipussiin/umpilisäkkeeseen ja aiheuttaa tulehduksen. Soitin asiasta tyttärelleni Maijalle ja kysyin, kuinka heitä tiedekunnassa opetettiin. ”No niin, kyllä varmaan, mutta muodostuisi neuroottiseksi alkaa sapuskaa niin tarkkaan siivilöimään.”

Soitin myös terveyskeskuskollegalleni Tero Ventilälle, joka on mestari työntämään taipuisaa putkea ruokailukanavan molempiin päihin. Yleensä hän saa sen niistä myös pois.

Ventilä oli samaa mieltä. Hän kertoi, että on urallaan havainnut divertikuliittia joskus edeltäneen hankalamman ummetusjakson, esimerkiksi matkan ja pitkän istumisen. Ennen tähystystä siemeniä pitää välttää, sillä ne voivat tukkia tähystimen imun.

Oleellista on estää ja hoitaa ummetus runsaskuituisella ruokavaliolla, reippaalla liikkumisella ja riittävällä nesteytyksellä, millä ei tässä tarkoiteta pelkästään pitkäripaisen tuotevalikoimaa. Korostan, kun itselläni on kokemusta tähystyksestä sekä ylä- että alapään reittiä pitkin, että lähtekää ajoissa huolettavien oirein ilmaantuessa tutkimuksiin. Olen todella ylpeä siitä, että meillä kurkistukset onnistuvat taitavan terveyskeskuslääkärin tekeminä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.