Apu

Kysy Kiminkiseltä: Mikä on repolarisaatio?

Kysymys:

Olen 72-vuotias naisihminen, verenpaineeni ja kolesteroliarvoni ovat koholla. Minulla on ylipainoa, ja harrastan arkiliikuntaa. 20 vuotta sitten minulla havaittiin kilpirauhasen huomattava liikatoiminta. Sen rinnalla lääkittiin myös vajaatoimintaa. Sitten kaikki lääkkeet jätettiin pois, kun alettiin miettiä radioaktiivisen jodihörpyn suuruutta. Puolen vuoden päästä stressi oli helpottanut, ja jodihörppy osoittautui tarpeettomaksi. Viimeiset 20 vuotta kilpirauhasarvot ovat olleet aisoissa.

Nämä kaikki vuodet, joina sydänfilmejä on otettu, liuskalla on näkynyt ABNORMAALI LÖYDÖS. Tätä ei pidetä maininnan arvoisena. Kysyessäni se sivuutetaan sujuvasti. Tosin silloin 20 vuotta sitten lääkäri mittaili sydänfilmistä millimetrejä ja totesi, että minulla on ”liian varhainen repolarisaatio”. Mitähän se tarkoittaa?

Äskettäin kuulin serkultani, että hänellä ja joillakin sisaruksillaan on jopa seitsenkertainen riski kuolla sydänkohtaukseen. Se on selvitetty geenitutkimuksella. 

Löydöksen tehneet ovat sanoneet, että lähisukulaisten, serkkujenkin, geenit kannattaisi testata tältä osin. Serkuilleni on määrätty elinikäinen lääkitys. Miten tähän pitäisi suhtautua?

Näytä vastaus

Vastaus:

 

Et sitten yhtään helpompaa kysymystä keksinyt! Ei vaineskaan – hyvä vain, että harmaat aivosolut saavat harjoitusta Hercule Poirotin tapaan. 

Tartun ensin kilpirauhasen liikatoimintaan, jonka selätit noin vain. Sen yleisin aiheuttaja on Basedowin tauti, missä elimistöön muodostuu kilpirauhasen osia kohtaan vasta-aineita, jotka aktivoivat sen toimintaa. Kyhmystruumakin voi piillä kilpirauhasen liikatoiminnan taustalla tai ohimenevä tulehdus (subakuutti thyreoidiitti).

Liikatoimintaa hoidetaan lääkityksellä, joka estää jodin sitoutumista kilpirauhashormoniin. Jodi on siis välttämätön kilpirauhahormonin synteesissä. Koska sitä puuttuu meillä maaperästä, struuma oli aiemmin sangen yleinen. Jodia lisätään nyt ruokasuolaan. 

Toinen mahdollisuus on leikellä pois osa liikatoimivaa rauhasta ja kolmas antaa radioaktiivista jodia, joka tuhoaa kilpirauhassoluja. Lievä vajaatoiminta erityisesti tulehduksen yhteydessä voi korjautua itsestään kuten Sinulla. Joskus riittää vuoden lääkehoito.

Mikä on sitten sydänfilmissä varhainen repolarisaatio? Re merkitsee jälleen, uudelleen. Polarisaatio on helppo ymmärtää vastakkainasetteluna, mutta sähkömagneettisena ilmiönä en totta vie ryhdy sitä kansanomaistamaan, kun en siitä juuri mitään ymmärrä. Totean vain, että sydänlihas on sähköisesti säädelty oman tahdistimen ja johtoratojen välityksellä. 

Sähköimpulssi saa alkunsa sydämen oikean eteisen solmukkeesta, josta se leviää ensin sydämen eteisiin ja sieltä eteiskammiosolmukkeen kautta kammioihin. Impulssin eteneminen aktivoi sydänlihassolut supistumaan. EKG-laite mittaa ihon pinnalta nämä heikot sähkövirtaukset. Vanhemmiten oma tahdistin voi alkaa pätkiä, jolloin puhutaan sairaan sinuksen oireyhtymästä, jota voidaan hoitaa tahdistimilla. Ne ovat kehittyneet lähes huoneen kokoisista mötiköistä pikku paristoiksi, jotka upotetaan huomaamattomasti rintakehälle. 

Repolarisaatiolla tarkoitetaan sähköimpulssin syklin palautumisvaihetta, jota kuvaa sydänfilmissä ns. T-aalto ja sitä mitataan QT-aikana. Aikainen lintu madon nappaa, sanotaan. Varhainen repolarisaatio tarkoittaa juuri tämän vaiheen aikaisuutta, mikä näkyy sydänfilmissä ns. J-pisteen kohoamana ja ST-segmentin loivana nousuna. Se on tavallista urheilijoilla ja nuorilla, jolloin se on normaalia. 

Ilmiön merkityksestä vanhemmalla iällä kiistellään. Joissain tutkimuksissa sen väitetään liittyvän lievästi äkillisiin sydänkuolemiin. Viimeisimmässä tietämässäni väitöskirjassa vaaraa pidettiin kuitenkin vähäisenä. Yhteyttä genetiikkaan ei tunneta. 

Serkkusi tapauksessa lienee kyse pitkästä QT-oireyhtymästä (LQTS). Siinä tuo sydämen sähköistä repolarisaatiota mittaava ekg:n pätkä on pidentynyt, mikä altistaa pahanlaatuisen kammiorytmihäiriön kautta äkkikuolemalle (ns. kääntyvien kärkien kammiotakykardia, hienosti Torsades de pointes). Tila voi olla synnynnäinen tai hankittu. Synnynnäisen tilan mekanismina on sydänlihassolujen repolarisaatiota sääteleviä ionikanavia koodaavien geenien mutaatio (Pekka Raatilainen). Sen taustalla piilevät lääkkeet ja nestetasapainon häiriöt. Sydänsairaudet altistavat ilmiölle. 

Synnynnäisistä yleisin Romano-Wardin oireyhtymä periytyy vallitsevasti (sairastavan jokaisella lapsella on 50 prosentin todennäköisyys periä geeni) ja sen yleisyydeksi arvioidaan 1:3 000. Aiheuttajageenien mukaisia alamuotoja tunnetaan jo kymmenkunta. Tila ilmenee kollapsina (pyörtymistä muistuttava äkillinen tajunnanmenetys), joka voi pahimmillaan johtaa kuolemaan. Oireeton mutaation kantaja voi oireilla vasta jonkin lääkkeen pidentäessä QT-aikaa. Diagnoosi perustuu oirekuvaan, sydänfilmiin ja sukutaustaan. Geneettinen analyysi on paikallaan, jos epäillään perinnöllistä QT-oireyhtymää. Positiivinen tulos vahvistaa tilan, mutta negatiivinen ei sulje sitä pois. Potilaiden on tärkeää välttää QT-aikaa pidentäviä lääkkeitä, joista pidetään kansainvälistä luetteloa. Oireisten peruslääke on beetasalpaaja. Joskus tarvitaan tahdistinta. 

Kuten olet huomannut elämässäsi, tapauksessasi sydänfilmisi pikkuryppyä voi pitää kauneusvirheenä. Sen vuoksi siitä ei ole turhaa meteliä nostettukaan. Hoida kuitenkin verenpaineesi kuntoon, ettei sisuskumi päässä poksahda!

Julkaistu: 21.8.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.