Terveys ja hyvinvointi
Verenpaine 160/55 ja pulssi 60 – Rytmihäiriöitä on usein ja runsaasti – Mikä vialla? Onko lääkitys kohdallaan? – Apu-klinikka vastaa
9.9.2020
 |
Apu

Kysymys:

Mikä on vialla, kun verenpaine on 160/65 ja pulssi 60. Rytmihäiriöitä on runsaasti ja melko usein. Lääkitys Exforge HCT 10mg/160mg/12,5mg ja Orloc 5 mg ja 1 tabletti Thyroxin. Kun lähden sauvakävelylenkille, sydän lähtee laukkaan. Kun jatkan hissukseen kävelyä ja moottori lämpenee, matka sujuu vaivatta. Onkohan lääkitys kohdillaan?

Vastaus:

Ilahdun saadessani kysymyksen verenpainetaudista, sillä se on erittäin merkittävä sydän- ja verisuonisairauksien ja etenevän verisuoniperäisen muistisairauden aiheuttaja. Parilla miljoonalla suomalaisella on liian korkea verenpaine, joten työtä on tehtävä pontevammin kansalaisten tietoisuuden lisäämiseksi. Suvun tautitaakan tunnistamisella, elämäntavoilla ja verenpaineen seuraamisella sekä tarvittaessa sen napakalla lääkehoidolla voidaan komplikaatiot ehkäistä.

Verenpainetauti on esimerkki siitä, että vaikka terveet elämäntavat ovat sen ehkäisyn ja hoidon perusta, lääkehoidolla saadaan ennustetta parannettua valtavasti. Oireettomuuteen ei pidä tuudittautua, vaan jokaisen kansalaisen tulee olla tietoinen painelukemistaan. Jokaisessa huushollissa tulee olla olkavarteen kiinnitettävä verenpainemittari, jota tulee myös käyttää.

Kotimittausten keskiarvon tulee olla alle 135/85 mmHg ja liitännäissairauksissa kuten munuaisten vajaatoiminnassa vieläkin parempi. Iäkkäällä on joskus vaikeaa saada ylempää painetta suosituksiin, sillä valtimoiden seinämät jäykistyvät.

Aloitan lääkehoidon valmiste kerrallaan (jos paine on kättelyssä korkea, aloitan kahdella). Noin kuukauden välein lisään annostusta, kunnes tavoite saavutetaan. Käytän lääkkeitä, joilla on ennustevaikutus ja joiden aamuannos riittää ­seuraavaan päivään.

Jos tarvitaan useita lääkeaineita ja yksittäiset valmisteet sopivat potilaalle, voin siirtyä yhdistelmä­valmisteeseen, kuten sinulla on tehty. Exforge HCT:ssä on yhdessä pillerissä asiallinen annos kolmea vaikuttavaa lääkeainetta. Orloc on beetasalpaaja, joilla ei ole suotuisaa ennustevaikutusta verenpainetaudissa, eikä niitä siihen ensisijaisesti käytetä. Se tulee kyseeseen erityisesti sepelvaltimotaudissa, migreenissä, lääkeyhdistelmissä ja rytmihäiriöitä estämässä. Verenpaineessa kannattaa suosia verisuonia laajentavaa beetasalpaajaa, mitä Orloc ei ole. Sinulla Orlocilla haetaan ilmeisimmin ­lisätehoa ja vaikutusta ­rytmihäiriöihin.

Käytät Thyroxinia kilpi­rauhasen vajaatoimintaan. Ensimmäiseksi on syytä tarkistaa verikokein, ettei lääkettä ole liikaa, mikä selittäisi ­oireitasi. Toiseksi haluaisin tietää, edustaako mainitsemasi lukema 160/65 paineittesi keskiarvoa. Jos näin on, tarvitaan pientä säätöä.

Vaihtoehtoja on useita, enkä lähde lääkäriäsi neuvomaan. Itse purkaisin yhdistelmätabletin. Amlodipiinin annos voisi olla 10 mg. Vaihtaisin valsartaanin pitkävaikutteisen telmisartaanin maksimiannokseen 80 mg yhdistelmässä 12,5 mg:aisen tiatsidin kanssa ja Orlocin 5 mg:n nebivololiin. Seuraisin 1,5 kuukautta. Jos sittenkään ei oltaisi tavoitteessa, vaihtaisin diureetin spironolaktoniin, mikä edellyttää aluksi tiivistä nestetasapainon seurantaa.

Vaihtoehtoja on muitakin. Pitää kuitenkin tietää todellinen verenpainetasosi ja tuntea sinut muutenkin, joten oma lääkärisi on paras auttajasi.

Päivitetty 9.9.2020 – Ilmestynyt 9.9.2019

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.