Apu

Kysy Kiminkiseltä: Mikä neuvoksi, kun viluttaa?

Kysymys:

Mää olen viiskymmentkahreksanvuatias mummu Turust. Ain ku mää menen maate, niin tulee ihan kauhia vilu. Mun miäs sanoo, et tahrot vaa kainaloo, niin tahronki ja pääsenki, mut iha oikkiast mää palelen. Ei siin auta vaik o villasuka jalas ja vaatet pääl ja peittoki.

Mää olen tota mummutautiiki potenu jo kymmene vuat, on laastarit ja kaik. Voik se olla viäl sitä? Ei se ol kauhian mukava. Kyl se siit sit ohi menee, jonku ajan pääst.

Mul on kaikenlaist vikkaa, keuhkosarkoidoosi ja siit johtu krooninen iriitti, verenpainet, kulumii siäl ja tääl, mut miäli on ilone ja tasane, siit mää olen onnelline.

Näytä vastaus

Vastaus:

 

Loistava murre, Matti ja Teppo – kiitos siitä. Vaikea sanoa, sanoi Raid – nimittäin vastausta kysymykseesi. Mummokuume jatkuu noin 15 prosentilla naisista aina maallisen taipaleen loppumetreille saakka. Mikäli tuo autonomisen hermoston järkyttyminen ilmenee Sinulla samanlaisin oirein kuin hormonihoitosi alkaessa, siitä siinä lienee kyse. Jos näin on, kannattaa hoitavan lääkärin tykönä tarkistaa, onko estrogeenihoitosi riittävää – ja varotoimet kuten rintojen tilanteen seuranta, minkä lienet kainalohoidon yhteydessä delegoinut miehellesi. 

Yksinkertaisemmat itsestäänselvyydet makuuhuoneen lämpötila mukaan lukien lienee selvitetty. Unihygienista puhutaan hienostelevasti, mitä tällainen maalaispoika ei tahdo nielemättä sulattaa. Toinen tarvitsee vällyjä enemmän kuin toinen. 

Et mainitse lääkityksestäsi. Mikäli käytät verenpaineesi hoitoon beetasalpaajaa, se voi kylmätä. Pelkästään verenpainelääkkeeksi beetasalpaajaa ei tulisi enää nykyään käyttää. Tosin markkinoilla on yksi valmiste, joka pyrkii suonia laajentamaan, ja sen hyväksyn suuremmitta vastalauseitta. 

Kaikki mikä kylmää, ketuttaa ja hidastaa, ei ole kilpirauhasen vajaatoimintaa. Nämä maallikoiden katalysoimat yhden asian liikkeet kaatuvat yksi toisensa perästä. Näin on käynyt seleenille, amalgaamille, homeelle ja karppaamiselle, ja näin käy vuorollaan kaikille muillekin.

Kilpirauhasen vajaatoiminta on selvitettävissä otattamalla sen toimintaa luotaavat verikokeet (TSH, T4v, kilpirauhasvasta-aineet ja tulkituttamalla ne asiantuntijoilla). 

Ellei muuta löydy, kainalohoito on oikein hyvä ratkaisu varsinkin, jos se muuksi muuttuu. 

Julkaistu: 17.7.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.