Apu

Kysy Kiminkiseltä: Mikä merkitys CRP-arvolla on valtimotautien ehkäisyssä?

Kysymys:

Mikä merkitys CRP-arvolla on valtimotautien ehkäisyssä? Kun verenpaine on saatu lääkkeillä alas, samoin kolesteroli ja verensokeri, pitäisikö nyt aloittaa jokin lääkitys CRP:n laskemiseksi? Se on ollut minulla yleensä 1, mutta viime mittauksessa 5. Tosin pieniä suolistovaivoja on ollut.

Pekka

Näytä vastaus

Vastaus:

Kansa ja osin terveysalan ammattilaisetkin puhuvat tulehdusarvoista silloin kun he tarkoittavat senkkaa (La) ja serppiä (CRP). Senkka vääntyy ruotsinkielisestä sanasta sänkningsreaktion. Ruotsalainen tutkija Fåhreus keksi vuonna 1917, että putkeen imetty veri kerrostuu seistessään. Laskeuman suureneminen aiheutuu plasmassa olevista valkuaisaineista, joita ilmaantuu vereen tulehduksen aikana ja joiden vaikutuksesta punasolut pyrkivät liimaantumaan toisiinsa. Yhteen liimaantuneet punasolut kokkaroituvat ja valuvat putkessa alaspäin (laskeuma, lasko). CRP on maksasolujen tuottama valkuaisaine, jonka määrä suurenee tulehduksissa ja kudosvaurioissa. Se nousee ja laskee nopeammin kuin senkka.

 Tulehdus mielletään kielessämme herkästi vain mikrobien aiheuttamaksi. Asia tulee ymmärtää laajemmin käsittämään kaikenlaiset tilanteet, jotka aktivoivat tulehdussoluja. Kyseeseen tulevat mikrobien lisäksi kudosvauriota aiheuttavat traumat, leikkaukset, monet sairaudet, autoimmuunitaudit ja ylipäänsä solukuolema, joka voi syntyä vaikkapa kudoksen verenkierron tyrehtymisestä (sydän/aivoinfarkti).

 Valtimonkovettumatauti alkaa pienten pahanlaatuisten kolesterolihiukkasten tunkeutuessa valtimon seinämään. Onnettomissa olosuhteissa ajan oloon paikalle syntyy suonta ahtauttava aterooma, jonka pinnalla on sidekudosta. Epäsuotuisten elintapojen altistamana suonen seinämään syntyy hiljainen ”tulehdus”, mikä syövyttää ahtauman pintaa. Kun siihen syntyy repeämä, paikalle kutsutaan palokuntana verihiutaleita korjaamaan vaurio. Ikävä kyllä valtimon sisällä syntyvä hyytymä (tulppa) voi tukkia suonen.

 Tiedetään, että perimältään ja elintavoiltaan metaboliselle oireyhtymälle alttiilla pahaa harmaata rasvaa kertyy sisäelinten ympärille. Prosessiin yhdistyy vähäinen liikkuminen. Tämä kombinaatio saattaa rasvakudoksen ja koko elimistön ikään kuin tulehtuneeseen tilaan. Se on aiheuttamassa niitä aineenvaihduntamuutoksia, jotka herkästi johtavat rasvamaksaan, metaboliseen oireyhtymään ja lopulta tyypin II sokeritautiin. Tulehdustekijöitä tuottavat rasvakudoksen lisäksi ainakin maksa, suolisto sekä ilmeisesti suolistomikrobisto ja epäsuotuisa ravitsemus. Liikkuminen, oikea ravitsemus ja muutkin terveet elämisen tavat vähentävät matala-asteista tulehdusta.

 Todellakin valtimon seinämän ateroomassa vallitsevaa tulehdustilaa on yritetty hoitaa antibiootein pari vuosikymmentä sitten. Tulokset vaikuttivat jo lupaavilta, mutta sitten tutkimushaara todettiin ohilyönniksi. 

Aihetta tutkitaan intensiivisesti, mutta toistaiseksi ainoaksi todella vaikuttavaksi hoitokeinoksi on osoitettu terveet elämäntavat: liikkuminen on tärkeä tulehduksen sammuttaja.

 Monien tulehdusten tiedetään altistavan valtimotulppien syntymiselle (esimerkiksi hammasmätä). Myös autoimmuunitulehdustautia kuten nivelreumaa potevilla sydäninfarktin vaara on terveitä suurempi. Ilmeisesti tulehdus on näissä merkittävä tekijä. Tietysti taudin aktiviteetin sammuttaminen lääkkein on tärkeää. Näkyvät paiseet ja risaiset hampaat kannattaa hoitaa. Näissä tapauksissa kyse on jo suuremman asteisesta sairauden aiheuttamasta tulehduksesta ja sen yhteydestä valtimotukoksiin.

 Koska olet merkittävästi vähentänyt riskiesi tasoa, ja jos vielä liikut rivakasti, ei tietämyksen tässä vaiheessa kannata kansanterveyden tasolla vielä herkkää CRP:tä tuijotella. Palataan asiaan, kun tiede etenee. Ken elää, se näkee.

Julkaistu: 12.2.2018

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.