Apu

Kysy Kiminkiseltä: Mikä on lasiaisen irtautuma?

Kysy Kiminkiseltä: Mikä on lasiaisen irtautuma?

Tapani Kiminkinen

Kysymys:

Olin silmäpolilla la­siaisen irtauman vuoksi. En huomannut kysyä lääkäriltä, voinko mennä lentokoneeseen. Jos voin, kuinka pitkän ajan kuluttua tapahtumasta?

Mummeli 69 v

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymyksesi on parempi kuin aavistitkaan. Kyse on siitäkin, että tästä aihepiiristä, joka koskee yhä suurempaa osaa väestöstämme, ei ole aiemmin ollut oikein kunnollista oppimateriaalia edes hoitohenkilökunnalle. Lääkäreilläkin hiljainen tieto perustuu usein työssä hankittuun kokemukseen.

Tunnetusti nuoruus, hurjuus ja kimmoisuus linkittyvät yhteen. Jos kroppa on timmissä kunnossa, varsinkin jos hoitaa terveyttään kohtuullisesti, ovat sitä myös kudokset – niin rintarauhaset kuin silmän täyttävä lasiainen. Nuorena se osoittautuu kimmoisan hyytelömäiseksi ja rajautuu pehmeän napakasti verkkokalvoon. 

Iän myötä lasiainen alkaa vettyä ja kutistua, mikä voi aiheuttaa vetoa verkkokalvolta lasiaiseen, koska lasiainen ja verkkokalvo ovat tiiviissä yhteydessä toisiinsa. Tämä nykivä voima voi aiheuttaa värikkäimmillään salamoinnin tuntemuksia näkökentässä. 

Lasiaisen irtauma ilmenee tyypillisimmillään seittimäisinä lankamaisina haituvina tai liikkuvina sameina karkaavina pilvinä näkökentässä, mikä ihmetyttää ja kauhistuttaakin ikääntyvää kulkijaa. Oire on yleinen.

Miten tulee toimia, kun varttuneempi keski-ikäinen alkaa oireilla? Vaarana tässä nykivässä vedossa on se, että verkkokalvoon repeää reikä. Sen kohdalla lasiaisen ja verkkokalvon liitos ei ole enää tiivis. Saattaa olla, että reiän kautta lasiaisnestettä ja materiaalia voi työntyä verkkokalvon taakse, mutta ydinasia on se, että lasiaisen ja verkkokalvon rajautuminen ei ole tässä kohtaa enää tiivis. Tästä voi alkaa verkkokalvon irtauma, mikä ilmenee näkökenttään syntyvänä tummana varjona ja usein viivojen vääristymisenä. 

Tila edellyttää hakeutumista hoitoon heti tai viimeistään seuraavana päivänä, sillä verkkokalvo tulee laseroida tai korjata leikkauksella. Molemmat irtaumat syntyvä herkemmin voimakkaan likinäköisille tai kaihileikkauksen jälkeen.

Pelkät lasiaisen irtauman oireet edellyttävät piipahtamista silmälääkärissä mielellään muutaman viikon sisällä. Kun keskustelin aiheesta silmälääkäri Eija Rossi-Rautiaisen kanssa, hän piti parhaana tutkimusmenetelmänä kolmipeilitutkimusta. Tutkimuksen tavoitteena on etsiä verkkokalvolta mahdollista reikää, joka suljetaan laserilla verkkokalvon irtaantumisen ehkäisemiseksi. Lasiaisirtauman jälkioireina haituvia voi säilyä pitempäänkin ja erityisesti nukkumaan mennessä vaaleaa välkkymistä. Mikäli oireet jatkuvat pitkään, pitää harvinaisena mahdollisuutena sulkea pois myös aivoinfarkti tai -kasvain. 

Lasiaisirtauman hoidossa kehotetaan välttämään kuukauden ajan rajumpia fyysisiä ponnistuksia. Normaali lentomatkailu ei kuulu näihin ponnistuksiin.

Julkaistu: 6.10.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.