Apu

Kysy Kiminkiseltä: Mikä avuksi, kun tyyny kastuu syljestä?

Kysy Kiminkiseltä: Mikä avuksi, kun tyyny kastuu syljestä?

Tapani Kiminkinen

KuvatFotolia

Kysymys:

Olen kohta 70 vuotta täyttävä mies. Syön finasteridia eturauhasen liikakasvun hoitoon. Olen noin kymmenen vuoden ajan kärsinyt oikean lonkan lihaskiinnikkeiden tulehduksesta. Siihen saan noin joka kolmas kuukausi kortisonipiikin, ja se pitää vaivat kutakuinkin aisoissa, jotta pystyn toimimaan kohtalaisesti.

Olen ehkä noin parin vuoden ajan kärsinyt runsaasta syljen tuotannosta varsinkin öisin. Se on hankalaa, sillä herään useamman kerran yössä siihen, että tyyny on märkä. Mikä neuvoksi? Vaiva ei ole kivulias mutta hankala.

Näytä vastaus

Vastaus:

Pysähdyin miettimään, mitä mahdat tarkoittaa lonkan lihaskiinnikkeiden tulehduksella. Oletan, että lonkkanivelen kuluminen on suljettu pois. Sen puolesta puhuu sekin, että vaiva on jatkunut kymmenisen vuotta ja että kortisonipistos on aina väliaikaisesti auttanut. Huolena on se, että vuosien varrella olet ehtinyt saada kortisonia jo melkoisen määrän.

Oletan kokemukseni perusteella lisää. Uskoisin Sinun kärsivän vaivasta, jota on pidetty lähes näihin päiviin saakka limapussin tulehduksena. Reisiluun yläosan sivussa sijaitsee hyvin tuntuva luu-uloke, iso sarvennoinen (trochanter major), johon kiinnittyy pakaralihasten jänteitä. Jokainen käytännön työtä tekevä yleislääkäri tuntee vaivan: potilas astelee vastaanotolle ilmoittaen epäilevänsä lonkkanivelen kulumaa. Oireet tuntuvat ala-selästä lonkan sivua pitkin aina polveen ja joskus sen alapuolellekin saakka. Tyyppioire on kipu, joka tuntuu, kun nukutaan kyljellä reiden/lonkan päällä. Ison sarvennoisen alareuna aristaa tyypillisesti, ja lonkkanivel liikkuu kuin tuulimyllyn siipi.

Lonkkanivelen kuluma oireilee tyypillisesti edessä nivusessa, ja kipu säteilee polveen, ja se saattaa joskus tuntua jopa lonkkaa kipeämmältä. Lonkan sisäkierto rajoittuu, ja potilas ontuu tyypillisesti. Kulumaa pelkäävät potilaat paiskaavat lähes toistuvasti kätensä takamukselleen, kun heiltä tiedustelee kipualuetta. Silloin voi sanoa, että lonkasta ei todennäköisesti ole kyse, vaan oireen paikka viittaa selkäperäiseen syyhyn.

Kyllähän siellä ison sarvennoisen jänteistössä limapussi jos toinenkin luuraa. Tietenkin sekin saattaa tulehtua. Siinä tapauksessa oire alkaa äkisti ja yleensä johonkin poikkeuksellisen tai kuormittavaan rasitukseen liittyen. Potilas kinkkaa tuskaisena ovesta sisään. Ison sarvennoisen seutu todentuu silmiinpistävän ja käsin kosketeltavan araksi. Siinä tilanteessa kortisonipistos on poikaa, ja se parantaa vaivan yleensä päivässä parissa.

Klassisempi on kuvailemasi tilanne, jossa vaiva osoittautuu kroonisemmaksi ja uusii tavan takaa. Lääketieteen näkökulmasta vaivaa luonnehditaan nykyään samoin sanakääntein kuin tenniskyynärpäätä. Kyseessä katsotaan olevan jänteiden ja niiden kiinnittymiskohtien ärsytystila. Käytännössä vaivaan näyttää yhdistyvän lantion alueen lihasten (erityisten syvien) ja reiden lihaskalvojen kireys, mikä nykyisessä istumiskulttuurissa ei ole yllätys. Parhaat hoitotulokset olen nähnyt alueen manuaalisessa hoidossa: kireydet laukaistaan ja parannetaan lantion ja reisien alueen liikkuvuutta aktiivisesti treenaamalla (Hannes Karppinen). Toistuvista kortisonipistoksista tulisi päästä eroon.

Syljen erittyminen on kinkkisempi kysymys. Yleensä valitetaan päinvastaista – pölisevää suuta, mihin löytyy usein järkeenkäypä selitys. Mikäli nielun lihakset toimivat normaalisti, kielen takaosan päälle kertyvä sylki kyllä nielaistaan vaivattomasti alas, vaikka sitä olisi enemmänkin.

Käytännössä taustalla on useimmiten nielun lihasten vajaatoiminta, jolle on jokin neurologinen syy (Parkinsonin tauti, lääkeparkinsonismi, lukuisat muut neurologiset sairaudet). En väitä, että Sinulla olisi. Hoidolla pyritään lihastoiminnan elvyttämiseen. Voidaan käyttää myös ”suuta kuivattavaa” lääkitystä, mikä todentuu antikolinergien haitaksi. Kysäisin asiaa spesialistilta, ja hän vahvisti käsitykseni. Poikkeustilanteissa syljen eritystä voidaan rajoittaa sylkirauhasiin suunnatulla botuliini-injektiolla.

Julkaistu: 12.7.2018

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.