Apu

Kysy Kiminkiseltä: Mikä avuksi, kun poskiontelotulehdus säteilee korvaan ja antibiootista tulee vatsakipuja?

KuvatFotolia

Kysymys:

Minulla on poskiontelotulehdus, joka säteilee toiseen korvaan. Korva­tulehdusta ei ole. Alussa hoidettiin Duactilla (otin ihan muutaman tabletin). Pitäisikö sitä käyttää pidempään, jotta se rupeaa auttamaan? Lisäksi määrättiin Dymista-sumute.

Kipua on poskionteloissa sekä toisessa korvassa kovaa ja toisessa lievempää. Lisäksi on särkyä otsalla. Lääkäri määräsi Ditrim duploa, mutta se aiheuttaa kovat kivut.

Minulla on ärtyvä suoli ja koliitti. Antibiootin olen ottanut ruoan ja Precosan kanssa. Silti vatsakivut ovat kovat. Olisiko toinen antibiootti parempi vai pelkkä Duact ja ­Dymista?

Näytä vastaus

Vastaus:

Perusasia on tietää, onko Sinulla varmasti poskiontelotulehdus – siis eritekertymä ontelossa. Keskimäärin sen kehittyminen kestää virusperäisen ylähengitystieinfektion yhteydessä noin viikon verran (toki yksilökohtaisesti joskus vähemmänkin aikaa). Tavallisessa virusnuhassa/nuhakuumeessa onteloiden tulehdusreaktio ja turvotus aiheuttavat tukkoisuuden onteloiden aukkoihin, jolloin syntyvä paine voi aiheuttaa särkyä ja paineen tunnetta ilman, että onteloihin on kertynyt eritettä.

Tällaisessa tilanteessa ainakin aikaisemmin potilaat saivat herkästi pelkän oireen perusteella antibioottikuurin vaikkapa soittamalla työterveyteen tai tutulle lääkärille. Koska nuhakuumeita ilmaantuu joskus useita vuoden mittaan, saattaa näistä koitua kuuri poikineen. Olen usein perannut tällaisia potilaita ja saanut huomata, ettei heidän historiastaan lopulta löydy yhtään varmennettua poskiontelotulehdusta, jolloin kaikki kuurit ovat olleet todennäköisimmin turhia.

Varmin tapa todeta erite poskiontelossa on punktio, jolloin saadaan hoito samalla. Tottuneissa käsissä pieni ultraäänilaite on melko luotettava, mutta kun otetaan huomioon, että sitä käyttää maassamme laaja lääkäri- ja hoitajakunta, sen kokonaisluotettavuus heikkenee. Tulee kiusaus pyöritellä äänipäätä siten, että kone saadaan näyttämään eritettä. Pidän kokonaisuutena röntgentutkimusta luotettavampana, mutta ei kuvia voi säteilyn vuoksi ryhtyä alvariinsa räpsimään.

Valistunut käytäntö maassamme on, että esitietojen avulla arvioidaan eritteen todennäköisyyttä ja pyritään varmentamaan diagnoosi primaaristi ultralla. Mikäli todellinen tulehdus näyttää todennäköiseltä, on perusteltua antaa antibioottikuuri, vaikka tiedämme, että ilmeisimmin suurin osa lieväoireisista taudeista paranee itsestäänkin. Mikäli tauti jatkuu, toista kuuria ei pidä tarjota ilman varmennettua diagnoosia.

Sinulla on aivan oikein yritetty helpottaa nenän tukkoisuutta oirelääkkeillä (Duact, Dymista). Oireen jatkuessa ­Sinulle määrättiin antibiootti (Ditrim Duplo), mikä aiheutti Sinulle vatsavaivoja. Olet herkkämahainen (ärtyvä suoli). Et kerro tarkemmin, onko Sinulla todella oikea koliitti (pahimmillaan haavainen paksusuolen tulehdus – colitis ulcerosa), mikä todetaan paksusuolen tähystyksellä koepaloineen.

Suomessa apteekit markkinoivat antibioottikuurien yhteydessä probiootteja (Sinulla Precosa). Olen antanut painokkaan toiveen omalle apteekilleni, että jos he näin toimivat, tulee heidän kertoa ainakin aikuispotilaille, ettei niiden tehosta vallitse tieteellistä näyttöä. Niitä ei käytetä sairaaloidemme aikuisten infektio-osastoilla sen paremmin keskus- kuin yliopistosairaaloissakaan. Huonokuntoinen infektiopotilas voi saada niistä ääritapauksessa infektion. Probiooteilla on tutkimuksellista näyttöä pikkuvauvoilla allergian ennaltaehkäisyssä, ripuleissa ja hengitystietulehduksissa ja toiveita vaikuttaa lihomis-epidemiaan ja raskausdiabetekseen. Keskeistä suolistobakteeriflooran kehittymiselle on raskausaika ja vauvan ensimmäiset elinkuukaudet. Aikuisilla niillä ei nykynäytöllä ole hoidollista ja ennaltaehkäisyssä korkeintaan hataraa merkitystä.

Tapauksessasi varmistaisin, onko Sinulla oikeasti eritettä onteloissa kuvaamillani tavoilla. Jos niin todettaisiin, puhuisin Sinut ympäri poskiontelopunktioon, koska antibiootit eivät ole vatsasi ystäviä varsinkin, jos podet todellista koliittia. Poskiontelopunktio ei ole kivulias toimenpide harjaantuneissa hyppysissä. Itse olen tehnyt niitä rutiinisti kohta 40 vuotta. Myös itselleni on sellainen suoritettu.

Julkaistu: 12.10.2018

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.