Apu

Kysy Kiminkiseltä: Mikä avuksi kun lihakset kipeytyivät flunssan jälkeen?

Julkaistu: 22.1.2019

Kysymys:

Kun puolitoista vuotta sitten pelasin flunssan jälkeen (kolme täysin tervettä päivää välissä) sulkapalloa, kahden tunnin peli sai raajojen lihakset niin kipeiksi, että jouduin olemaan viikon sairaslomalla. Tästä jäi pysyviä kipuja, asteikoilla 0–10 vahvuudeltaan 4.  Ne kestivät seitsemän kuukautta ja lähtivät pois avannossa. Tuli myös levottomat jalat, ja sain niihin Sifrolia. Kaikki verikokeet ovat ok, ei ole reumaa tai fibromyalgiaa. Eivät osaa sanoa, mitä tehdä.

Näytä vastaus

Vastaus:

On paljon oireita, joiden perimmäisiä syntyjä syviä emme kykene selittämään – tai ainahan voi selitellä kuin dopingista kiinni jäänyt urheilija tai poliitikko, mutta totuuden torven törähdykset tuppaavat kuivumaan poskiin.

Virustaudin jälkeinen lihaskipu käy järkeen kuin kuuma veitsi kasvirasvapakettiin. En edes yritä arvailla tulehdustautiin liittyvien lihasärkyjen mekanismeja, josko niitä kukaan tarkkaan tunteekaan. Jokainen kuitenkin tietää, että vaiva on todellinen virusflunssan oire. Kaipa se virus siellä jotenkin möyhentää – saattaahan se vaarallisesti sydänlihakseenkin pesiä.

Joskus ankarankin taudin ja siitä aiheutuneen korostuneen ja pitkittyneen levon jälkeen ei ole yllättävää, jos kahden tunnin äkkinäisiä liikkeitä sisältävän sulkapalloilun jälkeen raato käy kipeäksi. Jouduit vallan sairauslomalle (ei sairaslomalle, sillä loma ei ole sairas – parempi käsite olisi kuntoutumisvapaa, armeijan hierarkia toimi ainakin ennen oikeansuuntaisesti kuten esimerkiksi vapautus ulkopalvelusta).

Infektiot voivat tunnetusti laukaista jälkitauteja kuten immuunivälitteisiä niveltulehduksia ja joskus jopa hermojuuritulehduksen, joten erilaiset flunssien jälkeiset lievemmätkin oireet saattavat olla tätäkin perua.

Kysymyksestäsi saa käsityksen, että säryt säikähtivät avantoa, mitä en ollenkaan ihmettele. Sitä vastoin toimitukselle ei käynyt aivan selväksi, mitä vaivoja Sinulla vielä esiintyy – levottomat jalat nyt ainakin. Kysymyksesi voi ymmärtää niinkin, että avanto vain auttaa särkyihisi.

Uskon, että on poissuljettu polymyalgia (lihasreuma) – fibromyalgia on jo kroonisena ja eri puolilla kehoa esiintyvänä särkyvaivana kiistanalaisempi juttu. Lihassairauksiakin on olemassa ja statiinikolesterolilääkkeet saattavat aiheuttaa lihassärkyjä. Uskon, että nämä kaikki on otettu huomioon ja myös sen, että Sinusta on tirautettu säällisesti verta analyysejä varten (kudostuhoa mittaavat testit, lihasentsyymit, kalsiumpitoisuus harvinaisen lisäkilpirauhasen liikatoiminnan poissulkemiseksi – ja on niitä harvinaisuuksia muitakin). Jos vaivoja edelleen on ja ne ovat hankalia, kannattaa konsultoida erikoislääkäriä (reuma-, sisä- ja lihassairaudet).

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.