Apu

Kysy Kiminkiseltä: Mikä auttaa tuskallisiin lihaskramppeihin?

KuvatFotolia
Julkaistu: 29.5.2019

Kysymys:

Jalkojen suonenveto ja ­lihaskrampit vaivaavat 71-vuotiasta naista. Hän ulkoilee päivittäin ja käy usein kuntosalilla. Hänellä on aina mukanaan merisuolaa, joka auttaa noin minuutissa.

Kun kohtaus tuli aamulla, hän menetti tajuntansa. Nyt alkoi lisäksi särkeä oikealle alavatsaan: vatsalaukkuun, kylkiluun alapuolelle. Nyt hän on hyvin väsynyt. Hän syö magnesiumia joka päivä, enempää ei voi syödä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Olette todenneet kansan huomaaman totuuden: suonenvetoon auttaa parhaiten kipene merisuolaa kielelle. Magnesiumista ei ole osoitettu olevan apua, ellei siitä ole puutetta (joskus nesteenpoistolääkityksen yhteydessä). Olin hyvin otettu, kun 1970-luvun opettajani Meilahden sairaalasta, fysiatrian professori Erkki Valtonen, kirjoitti minulle omasta suonenvedostaan luettuaan vastaukseni tällä palstalla. Hänellä on aina pöydällään pullollinen suolaliuosta yöllisen suonenvedon varalta.

Jokainen ison lihasryhmän krampin kokenut tietää, että kipu voi olla melkoinen, kunnes lihaksen venyttäminen laukaisee tilanteen. Voi hyvin kuvitella, että uidessa suonenveto saattaa johtaa vaaraan.

Kova kipu voi kertomallasi tavalla provosoida pyörtymisen. Koska oirekuva aamullisen kohtauksen yhteydessä osoittautui dramaattiseksi ja kipu levisi koko vatsan alueelle, en uskaltaisi tältä istumalta jättää asiaa perusteellisemmin selvittämättä. Tutkimatta ei voi tietää, onko taustalla muuta. Aortan repeäminen tulisi ensimmäisenä mieleen, jos tällainen potilas tuotaisiin päivystykseen. Jos se olisi tapauksessanne ollut syynä, todennäköisesti oire ei olisi mennyt ohi.

Heittäkää magnesiumpurkilla vesilintua. Pitää tarkistaa, onko potilaalla käytössään ­statiinia, millä voi olla asiaan yhteyttä. Kertatutkimus lääkärissä on paikallaan.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.