Apu

Kysy Kiminkiseltä: Miehellä repesi aortta ja siihen annetut lääkkeet aiheuttivat ongelmia

Tapani Kiminkinen

KuvatFotolia

Kysymys:

Vuonna 2008 mieheni aortta repesi. Siihen laitettiin proteesi ja sydämeen läppä. Leikkaus kesti yhteensä 11 tuntia. Leikkauksen jälkeen määrätyt lääkkeet: Thyroxin, Atacand, Norvasc, Orloc, Marevan, Ketipinor ja Simvastatin.

Vuoden 2017 alkupuolella miehelläni alkoivat voimakkaat painajaisunet, päivällä harhat, ja muisti alkoi huonota. Otin yhteyttä lääkäriin, koska epäilin lääkkeiden osuutta asiaan. Ketipinorin käyttö lopetettiin ja lyhyeksi aikaa tilalle otettiin Triptyl. Simvastatin vaihdettiin Atorvastatiniin. Geriatrin vastaanotolla määrättiin käyttöön Exelon ja Melatoniini. Mieheni tilanne on parantunut huomattavasti, muistikin on parempi. Fyysinen kunto on hänellä ollut koko ajan erinomainen, harhoja ei nyt ole ollut, mutta nyt hän näkee paljon unia ja nukkuminen on pätkittäistä.

Kysyisin, voiko näiden lääkkeiden pitkäaikainen (jo 10 vuotta) käyttö aiheuttaa edellä mainitun kaltaisia oireita? Ja onko lääkkeille vaihtoehtoja?

Näytä vastaus

Vastaus:

Aluksi lyhyesti: todennäköisimmin ei. Täytyy sanoa, että miehelläsi oli vuonna 2008 melkein kaikki jalat haudassa – niin hiuskarvan varassa hänen henkensä oli. Tuuri ja nykylääketiede säilyttivät hänet rinnallasi. Ilmeisen hyviä vuosia on piisannut kymmenen vuotta, mistä olet taatusti kiitollinen.

Vakavassa sairaudessa tarvitaan vaikuttavia lääkkeitä. Tekoläpän vuoksi tarvitaan rotanmyrkkyä (Marevan) estämään hyytymien muodostumista läppärakenteisiin. Uusia antikoagulantteja (NOAK) ei voi käyttää, sillä toistaiseksi tekoläppäpotilailla Marevania pidetään tehokkaampana. Käytössä on lisäksi verenpainelääkkeitä sekä statiinia parantamaan rasva-arvoja. Kilpirauhasen vajaatoimintaakin hoidetaan.

Maailman parhaiden kolesterolitutkijoiden mukaan statiinit eivät aiheuta dementiaa. Itse asiassa ne vähentävät verisuoniperäisen muistisairauden vaaraa. Rasvaliukoinen Simvastatiini, joka ylittää veri-aivoesteen, on vaihdettu vesiliukoiseen Atorvastatiiniin, jolla esiintyy hieman vähemmän haittoja. Toimi oli perusteltu, mutta tuskin liittyy miehesi oireisiin.

Miehesi on käyttänyt ilmeisen pientä annosta Ketipinoria todennäköisimmin unta parantamaan. Tähän tarkoitukseen lääkettä ei virallisesti suositella, mutta sitä käytetään kyllä joskus silloin, kun muuta vaihtoehtoa ei ole. Etenkään pienenä annoksena sen ei ole osoitettu aiheuttavan pääkopalle pysyviä haittoja. Psykiatriassa määrät ovat moninkertaisia ja tarve pitkäaikainen tai jatkuva.

Miehesi oireet viittaavat kehittymässä olevaan verisuoniperäiseen muistisairauteen, mihin hänellä on selvä riski. Varmasti asiasta on ollut puhetta geriatrin kanssa. Uskon, että on suoritettu aivojen magneettikuvaus, missä saatetaan nähdä tästä viitteitä. Geriatri on aloittanut muistia kohentamaan Exelon-laastarin, mikä puhuu sen puolesta, että kyseessä olisi sekamuotoinen tilanne, sillä puhtaaseen verisuoniperäiseen tautiin ei yleensä käytetä lääkitystä. Tehokkainta on riskitekijöiden hoitaminen (kolesteroli, verenpaine) ja aktiivisen toimelias elämä.

Julkaistu: 24.3.2019

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.