Apu

Kysy Kiminkiseltä: menopaussi

Kysymys:

Olen 84-vuotias nainen, neljän 50-luvulla syntyneen lapsen äiti, jolta on joskus 60-luvulla poistettu vasen munasarja kystan takia. 20 vuotta söin estrogeenia, kun mummotauti alkoi vaivata, mutta se vaivaa minua edelleen aina vaan. Kuumia aaltoja on pitkin päivää ja yötäkin. Mitä teen? Onko mitään neuvoa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Autonominen hermosto järkyttyy naisilla estrogeenin tuotannon loppuessa äkisti menopaussissa. Missä menopaussissa? Naisen kautta aikojen vihoviimeisiä kuukautisia kutsutaan menopaussiksi. Ymmärsin tämän vasta silloin, kun kohtasin menopaussin myös miehellä. Naapurini olisi mielellään käynyt iltarimpsalla, mutta hänen vaimonsa esti moisen rilluttelun piilottamalla tämän kengät. Miehellä oli siis menopaussi.

Klimakterium on suomeksi vaihdevuodet ja tarkoittaa sitä ajanjaksoa, jolloin munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu. Menopaussi tulee keskimäärin 51 vuoden iässä. Omassa praktiikassani haitari on vaihdellut 37 ikävuodesta aina 60 vuoteen saakka. Noin kaksi kolmasosaa vaihdevuosi-ikäisistä naisista saa autonomisen hermoston oireita, kuten kuumia aaltoja ja yöhikoilua. Näitä voi ilmaantua jo muutamia vuosia ennen varsinaista menopaussia.

Autonomisen hermoston oireet kestävät hankalina tavallisesti pari vuotta, mutta joillakin jopa kymmeniä vuosia. Vaihdevuosioireet johtuvat estrogeenin puutteesta, ja ainakin vaikeimpien oireiden hoitoon tehoaa kunnollisesti vain estrogeeni. Estrogeenin käyttämistä hillitsee siihen liittyvä jonkinasteinen rintasyövän riski. Pelkkä estrogeeni aiheuttaa pienemmän riskin kuin estrogeeni-keltarauhashormonihoito (niillä, joilla on kohtu jäljellä, on hoitoon liitettävä ainakin silloin tällöin keltarauhashormoni kohdun limakalvon liikakasvun ja mahdollisen kohtusyövän syntymisen ehkäisemiseksi). Hormonikorvaushoidon käyttäminen 10 vuoden ajan aiheuttaa kuusi ylimääräistä rintasyöpää tuhatta naista kohti. Pelkkä estrogeeni ei näytä lisäävän riskiä ainakaan seitsemän vuoden seurannassa. Paikallisten estrogeenivalmisteiden käyttö emättimeen ei aiheuta rintasyöpää. Ne toki tehoavat vain limakalvo-oireisiin alapäässä, mutta ovat kaikille menopaussin ohittaneille naisille suositeltavia.

Estrogeeniin turvaudutaan silloin, mikäli ei tulla toimeen ilman hoitoa. Olet käyttänyt estrogeenia ilman ongelmia peräti 20 vuotta. Poikkeuksellisesti oireet voivat jatkua koko loppuelämän ajan. Mikäli et pärjää ilman estrogeeniä, miksi olisit sitä käyttämättä elämänlaatusi parantamiseksi jatkossakin, koska se on näköjään hyvin sopinut ja olet saavuttanut jo nyt kunnioitettavan iän. Asialla on turha kiusata itseään.

Julkaistu: 13.7.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.