Apu

Kysy Kiminkiseltä: matkamahatauti

Kysymys:

Olimme viikon lomalla Arabiemiraateissa. Meitä oli kuusi aikuista ja seitsemän lasta, iältään 1,5–11 vuotta. Melkein kaikki kävimme läpi vatsataudin. Pienimmäinen aloitti, ja tauti tarttui tehokkaasti noin yhden vuorokauden itämisajalla.

Jäin pohtimaan sitä, mikä tuon mahtoi aiheuttaa. Ensimmäisen potilaan taudin syy saattoi hyvinkin olla liika aurinko ja liian vähäinen juominen, ehkä altaan veden joutuminen suuhun. Mutta voiko tuollaisista syistä johtuva vatsatauti (hänellä oksentelu) tarttua toisiin? Lapset selvisivät yön oksenteluista aamupäivän levolla ja olivat jo iltapäivällä taas uimassa. Aikuisilta tauti vei voimat ihan toisella tavalla. Lääkäriä emme tarvinneet ja terveinä palasimme taas Suomeen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllä teillä on ollut tavanomainen turistimahatauti, joka voi tulla ruoasta, drinkkien jääkuutioista tai uimavedestä. Kyseeseen tulevat bakteerit ja virukset. Erityisesti lämpimässä säilytetyssä ruoassa voi olla bakteerin siihen tuottamaa myrkkyä, joka aiheuttaa samantapaisen taudin kuin ripulivirukset. Etenkin lapsilla virukset, kuten noro, ovat melko yleisiä turistiripulin aiheuttajia. Noro tarttuu helposti ja itää nopeasti, mikä sopii taudinkuvaanne kuin telkkä pönttöön.

Taustalla voi olla yhden henkilön saastuttama ruoka. Näin kävi meillä kerran, kun ravintolatyöntekijä tuli ripulin jälkeen liian aikaisin töihin, minkä seurauksena hautajaisten suruväki oksensi ja ripuloi seuraavana päivänä.

Sairastumisen vaara riippuu eniten kulloisenkin maan hygieniatasosta. On syytä katsoa mitä syö ja juo sekä missä. Se on tärkeämpää kuin käsidesillä lotraaminen, jota toki suositellaan, eikä toki käsien saippuapesuakaan pidä ylenkatsoa. Paria Kreikan saarta erottaa Turkista vain kapea vesikaistale. Kysyin kerran Turkissa oppaalta, miksi siellä saa turistiripulin helpommin. Hän arveli syyksi vieläkin yleiset sähkökatkot. Kysymyksen kirvoitti yhden yön tukala istuminen ahtaassa lentokoneessa ripulista kärsien.

Julkaistu: 15.5.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.