Apu

Kysy Kiminkiseltä: mahahapot ja ripuli

Kysymys:

Aiheuttaako vajavainen mahahapon toiminta ripulia? Olen taistellut mahakipujen ja ripulin kanssa kauan ja tutkituttanut laktoosi-intoleranssin ja keliakian. Lääkärit sanovat vaivojen olevan vain toiminnallisia häiriöitä, eivätkä he ole kiinnostuneet asiasta niin kauan kuin ulosteessa ei ole verta. Muuten olen melko terve, käytän vain verenpainelääkettä.

Olen saanut helpotusta siirryttyäni maidottomaan ja keliaakikkojen ruokavalioon. Nyt olen saanut ripulin kuriin juomalla puristamaani sitruunaa juuri ennen ateriaa, sillä muistin, että minullahan oli nuorena haponpuutehäiriöitä. Silloin sai apteekista Hypochylin-tabletteja, mutta nyt niitä ei enää saa, eikä vastaavaa ole. Kiminkinen kirjoitti eräässä mahahappoa käsittelevässä vastauksessaan jostain happoihin vaikuttavasta sisäisestä tekijästä. Mikä se on ja onko se perinnöllistä, sillä epäilen äidilläni olleen samoja ongelmia?

Näytä vastaus

Vastaus:

1960-luvulla ja osin vielä seuraavallakin vuosikymmenellä vatsan happamuusaste koettiin elämää suuremmaksi asiaksi. Potilailla nieletettiin erilaisia pikkuköysiä ja tuloksia tulkittiin innokkaasti: milloin happoa oli liikaa, milloin taas liian vähän: aina kuitenkin saatiin oireille selitys. Nykytieteen valossa asia helposti naurattaa. Tässä on kuitenkin syytä säilyttää parlamentaarinen naaman virne, sillä aivan varmasti joillekin nykytieteen käsityksille heitetään vielä joskus makeita selkäkeikkanauruja – ehkä pikemminkin kuin itse arvaammekaan.

Happoa pitää mahalaukussa olla, sillä muuten eivät rautanaulatkaan sula. Kun eritettä pääsee ruokaputken puolelle, kuten käy usein ruokatorven ja mahalaukun liitoksen löystyessä vanhemmiten, alkaa rintaa korventaa eli närästää. Happoa tarvitaan ruoansulatuksessa ja muun muassa joidenkin hivenaineiden muuttamisessa liukenevaan muotoon.

Mahalaukun sairaudet, kuten helikobakteerin aiheuttama katarri, autoimmuunitauti atrofinen gastriitti ja mahalaukun typistäminen leikkauksella, vähentävät vatsalaukun haponeritystä, mitä aiheuttaa myös happosalpaajalääkkeiden käyttö. Niitä ei pitäisi käyttää mahdottomasti – etenkään tolkuttoman pitkään, ellei siihen ole pätevää syytä. Hapon vajaus voi aiheuttaa joidenkin hivenaineiden imeytymishäiriöitä ja jonkin verran suurentuneen vatsalaukun syövän riskin. Ripuliin se ei yhdisty. Keliakiassa taas atrofia tulee ohutsuolen puolelle ja aiheuttaa siellä hoitamattomana imeytymishäiriöitä, jolloin seurauksena on usein löysiä ulosteita.

Mitä tulee mainitsemaasi sisäiseen tekijään (sisäinen sankari/sirkkeli), se liittyy taas B12-vitamiinin imeytymiseen. Sitä on vain eläinperäisessä ruoassa. Mahassa vitamiini sitoutuu mahalaukun solujen valmistamaan sisäiseen tekijään, jonka mukana se imeytyy ohutsuolesta. Atrofinen gastriitti voi liittyä helikobakteeri-infektioon tai kyseessä voi olla autoimmuunitauti

– siis samoissa tilanteissa vatsalaukun haponeritys on vajavaista. Näissä taudeissa puuttuu sisäistä tekijää, eikä B12-vitamiini imeydy riittävästi.

Oletan, että Sinulle on ikäisenäsi tehty oireen vuoksi sekä vatsalaukun että paksunsuolen tähystys. Näin on suljettu pois keliakia, suolistotulehdukset ja syöpä. Ripulia voi aiheuttaa myös sappihappojen imeytymishäiriö, jonka hoitoon käytetään kolestyramiinijauhetta.

Vaivaasi on sanottu toiminnalliseksi, mikä on ilman muuta todennäköisin vaihtoehto. Vatsantoiminta ja ruokajärjestelyt ovat äärimmäisen yksilöllisiä, joten yksittäisissä tapauksissa apua voi saada monenlaisista kokeiluista. Aina on syytä muistaa myös psyykkisten tekijöiden, kuten stressin vaikutus. Lääketieteellinen tietämys suoliston toiminnasta, bakteeriflooran merkityksestä tai immunologiasta on vielä puutteellista. Kannattaa perehtyä yleisiin ravitsemussuosituksiin ja suosia kasviksia ja kuitupitoisia tuotteita: pullamössö on pullamössöä Pariisissakin.

 

Julkaistu: 27.4.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.