Terveys ja hyvinvointi
Kysy Kiminkiseltä: Löytyykö apua vatsan suonikohjutautiin?
1Kommenttia
Kuvat
|
Julkaistu 2.9.2019
Apu

Kysymys:

Löytyykö parannuskeinoa vatsan suonikohjutautiin? Olen potenut tautia jo useita vuosia. Aluksi sain argonkaasuhoitoa, joka ei auttanut. Sitten käytettiin vanhempaa konstia, vatsan vuotokohtien kuristamista. Sen jälkeen olen syönyt jatkuvasti rautaa ja SOMACia, ja HB-arvoni on ollut alle 100.

Vastaus:

Tarkoitat vatsan suonikohjutaudilla angiodysplasiaa, joka on maha-suolikanavan verisuonimuutos, epäsäännöllinen rykelmä pieniä verisuonia limakalvolla ja sen alla. Muutoksen syy on tuntematon. Ajatellaan, että toistuva paineen nousu suolen seinämässä ahtauttaa sen läpi kulkevia laskimoita, mikä johtaa pienten suonten laajenemiseen. Tämä aiheuttaa yhteyksiä pienten laskimo- ja valtimosuonten välille. Angiodysplasioita todetaan eniten yli 60-vuotiailla. Tyypillisimmät sijaintipaikat ovat ohutsuolen alkuosassa sekä paksusuolen oikeassa puoliskossa. Niiden oireet vaihtelevat hitaasti kehittyvästä raudanpuuteanemiasta nopeaan anemisoitumiseen ja runsaisiin veriulosteisiin.

Vuotopaikka paikannetaan tähystämällä. Useimmiten vuoto lakkaa vähitellen itsestään. Vuotoa hoidetaan klipseillä ja argonplasmakoagulaatiolla. Jos toimenpiteet vuodon tyrehdyttämiseksi eivät ota onnistuakseen, voidaan varjoainekuvauksella paikantaa vuotopaikka ja tukkia vuotava suoni (angioembolisaatio) (Marianne Udd, Jorma Halttunen).

Taudin estokeinoja ei nykytiedolla ole

Tapauksessasi vuotokohtia on käsitelty paikallisesti klipseillä ja polttelemalla. Verisuonen tukkimiseen embolisaatiolla ei ilmeisimmin ole tarvinnut vielä ryhtyä.

Keskimäärin vaivan kanssa pärjäillään näillä toimenpiteillä. Mitään konstia taudin varsinaiseksi estämiseksi ei ole tiedossa. Voisi kuvitella, että perinteiset suositusten mukaiset ruoansulatuskanavalle terveelliset elämisen tavat tuskin koituvat haitaksi: kuitupitoinen ravitsemus, riittävä nesteytys ja liikkuminen.

Verenkuvaa tulee seurata säännöllisesti minimaalisen tihkuvuodon huomaamiseksi ja yllättävän raudanpuuteanemian ehkäisemiseksi. Käytätkin säännöllisesti rautavalmisteita ja happosalpaajia. Tulehduskipulääkkeitä tulee välttää. Hyytymistä estävien lääkkeiden käytöstä on neuvoteltava, jos joskus sellaisia tarvitsisit.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.