Apu

Kysy Kiminkiseltä: lonkkakipu

Kysymys:

Tässä kirjoittelee 70-vuotias naisihminen ja valittelee lonkkiaan, joille on saanut vuosi sitten lähes ”kuolemantuomion”. Ei voi leikata, koska on niin paljon perussairauksia (huono sydän, Marevan-lääkitys, korkea verenpaine, johon parikin lääkettä, kakkostyypin diabetes, jota hoidetaan tabletein yms. pienempää vaivaa).

Ainoat yöllä särkyihin otettavat lääkkeet ovat Panadol, joka ei juuri auta, ja Panacod, joka tekee oikein huonon olon. Onko enää mitään keinoa, jolla voisi elämäänsä helpottaa? Kun lääkäri Kiminkinen on nähnyt tätä elämää jo pitkän tovin ja kahlannut erinäisiä sairauksia ja vaivoja läpi ja osaa niistä vielä ymmärrettävästi kertoa, niin käännyn nyt puoleenne.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Lonkat  kaipaavat remonttia, mutta vaakakupissa painavat yleissairauksien riskit. Kuluva lonkka oireilee nivusseudussa astuessa (avustajani totesi miespotilaalle: jos ei kärsi astua, on tilanne jo vakava) ja kipu voi säteillä polveen niin, että joskus erehdytään luulemaan sitä vaivan alkuperäksi. Jos potilas valittaa kipua pakaran puolella, ei kipu aiheudu lonkasta. Pahemmassa tilanteessa alkaa esiintyä lepokipuakin.

Ennen ei paljon puukkoa kajoavasti käytetty kuin pohojalaasissa häissä ja kissan salvamisessa. Ei ollut mitään tekoniveliä ja ihmiset pärjäsivät. Kovin harvoin he menettivät liikkumiskykynsä kokonaan. Kuormittaminen ja jatkuva monipuolinen toiminta muovasivat nivelet kestämään elämänmittaisesti. Polvissa kuluman syömät kierukat jauhautuivat voimavektorien suuntaisiksi. Vasta nyt ollaan ortopediassa menossa samaan suuntaan kuin mitä neurologit ovat aina tehneet: seurataan, tarkkaillaan ja tehdään tarvittaessa täsmätoimenpiteitä – sellaisia, joista on oikeasti odotettavissa potilaalle pitkäkestoista hyötyä.

Esipuheella tarkoitan sitä, että en hevin anna lonkille kuolemantuomiota. Yleensä on mahdollista tehdä paljon kaikenlaista, vaikka tekoniveliä ei uskallettaisikaan laittaa. Perusasia on se, että liiku – vaikka konttaa, mutta liiku, vaikka Sinua kiellettäisiinkin. Näin saadaan toimintakykyä ja jäljellä olevaa nivelten liikettä pidettyä yllä. Jos niveltä ei liikuta, sehän luutua jämähtää ja lihakset surkastuvat, eikä sen jälkeen voi kuin loikkia jäniksen tavoin.

Leikkauskelpoisuuden arvioi nukutuslääkäri – uskaltaako hän nukuttaa tai tapauksessasi puuduttaa selkäytimen kautta. Yleensä hän ei ota riskiä yksin, vaan konsultoi muita lääkäreitä – tapauksessasi varmasti sydänlääkäriä. Toiseen koriin hujautetaan saavutettavat hyödyt ja toiseen riskit. Riskin ottaminen on veteen piirretty viiva. Lopullisen päätöksen tekee potilas itse asiantuntija-arvioiden perusteella.

Marevanin vuoksi et voi käyttää kipuun tulehduskipulääkkeitä, koska ne lisäävät verenvuodon vaaraa vaikuttamalla verihiutaleiden toimintaan. Panacodissa Sinua kormuuttaa kodeiini. On mahdollista kokeilla kipulaastareita, ja onhan niitä kroonisen kivun hoitokonsteja. Suositan koheltamista kaiken uhallakin, fysioterapiaa, apuvälineitä ja sopivan kipulääkityksen etsimistä oman lääkärisi kanssa.

Julkaistu: 8.5.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.