Apu

Kysy Kiminkiseltä: lonkan tekonivel

Kysymys:

Olen 69-vuotias nainen, pituus 169 cm ja paino 57 kg. Käyn kaksi kertaa viikossa kuntosalilla ja käytän laitteita, jotka tuntuvat mukavilta. Kolme vuotta sitten sain tekonivelen oikeanpuoleiseen lonkkaan. Nyt se naksuu ja ”viheltää”, kun kumarrun ottamaan jotain lattialta. Lonkkani kuvattiin 19.5., se oli kunnossa ja paikallaan. Rakas mieheni sanoi, että on niin kiva kuunnella, kun kaunis vaimo kumartaa ja viheltää. Mistä ääni johtuu?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllä sen nivelestä täytyy tulla. Älä pelkää, kyllä maailmaan vielä ääntä mahtuu, ainakin näin pinta-alaltaan laajassa valtakunnassa.

Jos lonkan tekonivel tekee irtoamista, mikä ei varsinkaan vanhemmilla leikkaustavoilla ole kovinkaan tavatonta, siitä alkaa aiheutua kipua jalalle varatessa. Melkein voi sanoa, että jos varauskipua esiintyy eikä se mene ohi, vaan pikemminkin pahenee viikkojen kuluessa, irtauma yleensä piilee takana. Sitä ei ole ollenkaan helppo diagnosoida.

Mieleen jäi mummo, jonka tekonivellonkka kävi niin kipeäksi kaatumisen jälkeen, että hän kykeni nukkumaan vain tuolissa. Hänestä otettiin lukuisia röntgenkuvia, ja lopulta piipahti ortopedisella osastolla tutkimuksissa. Tietokonetutkimuksessakin tekonivelen todettiin olevan hyvin paikoillaan. Vaiva oli jatkunut samanlaisena jo vuoden, kun suorastaan pakotin ortopedin uskomaan, että nivel on leikkauksessa tarkistettava, koska mummo vain riutui. Niin sitten todettiin tekonivelen irronneen,  tilalle laitettiin uusi.

Lonkan tekonivelkomponenttien historiaan kuluu susia ja maanantaikappaleita. Joistakin mallista alkoi irrota metallia, jonka pitoisuutta seurataan verinäyttein. Vierasaineet voivat ärsyttää kudoksia ja aiheuttaa ongelmia ja irtaumia lonkassa. Aiemmilla tekniikoilla tekonivellonkan sijoiltaan meno esimerkiksi potilaan kumartuessa todentui yleisemmäksi. Kannaltani leikkausten kehittyminen on leikkisesti sanoen harmi, sillä minulle on kunnia-asia vetää nukutuksessa nivel paikoilleen.

Elimistön toiminta aiheuttaa monipuolisia ääniä. Suolet voivat kurista, suolikaasu purkautua, sydämen läpät ja valtimoahtaumat suhista, tekoläpät kilkuttaa kuin metronomi, henki ja nenä vinkua, pallean supistelu resonoida nikotuksena, nivelet ja jänteet paukkua, napsua tai narista, nielu korista, vauva tuhista, suu maiskuttaa ja mussuttaa.

Edesmenneen Anja-mummoni lonkka paukkui kävellessä. Vauvalla voi niskasta, lonkista tai polvista kuulua paukahtelua. Usein ääntä lähtee jänteen hypätessä luukyhmyn yli. Miksipä ihmisen suunnittelemista nivelistä ei ääntä lähtisi, kun sitä irtoaa Luojan luomistakin. Ota vain kaikki ilo irti lonkastasi. Jos se äityy astuessa kipeäksi, pitää varaosassa epäillä vikaa.

Julkaistu: 15.8.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.