Apu

Kysy Kiminkiseltä: limaisuus

Kysymys:

Ikäni on 88 vuotta, ja kävely on lonkkakivun takia huonoa. Hengitysputkistossani on huomattava nestekertymä varsinkin yön jälkeen, ja aamuisin joudun niistämään monta paperinenäliinaa märäksi. Olen ollut ikäni kovasti liikkuvainen, jopa vähän urheilullinen. Johtuuko tämä nestekertymä siitä, että joudun olemaan nyt melkein liikkumatta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Toivoton et voi olla nimestäsi päätellen. Saatat olla oikeansuuntaisilla jäljillä, sillä jaan kanssasi saman ilmiön: aamulla pitää nielu korskutella auki ja nenä räkiä tyhjäksi, mitä vaimo katsoo vierestä päätään puistellen. Samaan tapaan ennen esiintymistä pitää äänipäät avata ja äänihuulet lämmitellä, olipa kyseessä sitten laulaja tai puhetyöläinen. Kankeat ne ovat niveletkin aamulla nukutun yön jäljiltä.

Liikkuminen ja hengitysteiden napakka käyttäminen avaavat ilmareiät ja laittavat eritteet liikkeelle – se on selvä. Yöllä tilanne on toinen.  Eritettä kertyy putkistoon kuin putkistoon. Virtsan erittyminen noudattaa vuorokausirytmiä, joten yöllisestä virtsaamistarpeen lisääntymisestä ei tule syyttää pelkästään alati kasvavaa eturauhasta, sydämen vajaatoimintaa tai edellisen illan kupittelua.

Olet harvinaisen oikeassa siinä, että liikkumattomuus ei tee ihmiselle hyvää millään tavoin. Kun koko kansa saataisiin liikkumaan terveyden kannalta riittävästi, viivästyisi hiljaisella kyydillä viimeiselle matkalle köröttely merkittävästi. Loistava Aira Samulin käy maksimaalisesta esikuvasta. Huonompi lihaskunto voi vaikuttaa ilman muuta kuvaamiisi oireisiin, mutta voi niitä muutenkin tulla yön jäljiltä, kuten omakohtaisesti tiedän.

Aamueritteen määrään voivat levon ja elintoimintojen rauhoittumisen lisäksi vaikuttaa myös muun muassa makuukamarin ilman laatu, muutamat sairaudet, kuten astma, allergiat, keuhkoahtauma ja sydämen vajaatoiminta, sekä lääkkeet. Allergia tukkii röörit ja lisää limaneritystä siinä missä astma ja vatsahapon yöllinen takaisinvirtaus ruokaputkeen ja sitä kautta henkitorveen. Eduksi vanhemmiten on vuoteen pääpuolen kohottaminen vaikka kakkosnelosen keinoin. Mikäli hengitettävä ilma sisältää epäpuhtauksia, liman tehtävänä on heittää tunkeutujat pellolle – se on elämisen ehto.

ACE:n estäjä -sydän- ja verenpainelääkkeet voivat aiheuttaa lisääntynyttä limaneritystä ja kuivaa yskänkakutusta. Koskaan en ala tutkia tämän oireen taustoja kokeilematta ensin lääkkeen vaihtamista. Liikkuminen ja lukeminen kannattavat aina, mutta kaikki ei välttämättä johdu niiden puutteesta. Nimenomaan Toivossa on hyvää elää. Puutetta ei toivo kukaan.

Julkaistu: 28.3.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.