Apu

Kysy Kiminkiseltä: limainen yskä

Kysy Kiminkiseltä: limainen yskä

Tapani Kiminkinen

Kysymys:

Olen 71-vuotias mummeli. Jäin kolme vuotta sitten eläkkeelle, ennen sitä olin muutaman vuoden osa-aikasairauseläkkeellä selän takia. Minulla on ollut yskä yli kymmenen vuotta. Yskin enimmäkseen aamulla, ja kun lima on irronnut, yskä loppuu. Ainoa ongelma on, että kurkkuun muodostuu limaa, jota joudun koko ajan nielemään. En pysty sylkemään sitä pois, olen yrittänyt, mutta tulee oksennus. Välillä herään yöllä, kun olen tukehtua. Yskää on tutkittu, mutta mitään ei löydy. Viimeksi kaksi vuotta sitten otettiin röntgenkuva, mutta ei kuulemma ollut muuta kuin venähtänyt suoni. Äidilläni oli samanlainen yskä, ja hän kuoli 96-vuotiaana.

Puolen vuoden välein vatsani kipeytyy (tätäkin olen potenut yli 10 vuotta). Vatsa jomottaa, on kosketusarka ja välillä oikein särkee. Voisiko nielemäni lima olla syynä

vatsavaivoihini? Tutkittu on usein, mutta mitään ei ole löytynyt. Lääkäri sanoi minulle, että jos se olisi vaarallista, olisin jo kuollut.

En ole koskaan polttanut. En syö lääkkeitä, vain D-vitamiinia ja omega-3-valmistetta sekä glukosamiinisulfaattia. Hoidan itseäni: aamulla 5 tiibetiläistä, poljen kuntopyörää tunnin tai käyn lenkillä päivittäin ja sen päälle puolen tunnin jumppa. Kesällä vesijuoksen. Käyn avannossa ja otan jumpan päälle kylmän suihkun. Voiko keuhkoissa oleva venähtänyt suoni puhjeta, kun rasitan itseäni?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hyvin on maalaisjärki aatoksissasi mukana, eikä se ole lähtenyt erikoisia lääkäreitä kiertävälle radalle. Hyvät ovat sinulla geenitkin ja napakat harrastukset. Todellakin vaaralliset taudit olisivat sinut jo tappaneet. Venähtänyt suoni keuhkokuvassasi on aortta, joka iän myötä usein venyy. Pituussuuntaan se ei haittaa, eikä aiheuta poksahtamisvaaraa, mutta poikittainen aneurysmaksi kutsuttu säkki voi olla vaarallinen.

Kaltaisellesi limaoireelle en ole vielä koskaan saanut apua sen paremmin kuin krooniselle suun kirvelyllekään – eikä se johdu tutkimusten puutteesta – taitamattomuudesta mahdollisesti. Liman erityksellä on tarkoituksensa eikä vähiten pien- ja suurempienkin hiukkasten poistossa ja limakalvojen kostuttamisessa. Pienhiukkaset ovat merkittävin ympäristöhaitta.

Limantuotto lisääntyy tulehduksissa (niin mikrobien, allergian, astman kuin pienhiukkasten, eikä vähiten tupakan, aiheuttamissa), refluksissa (mahahapon virtauksessa ruokaputkeen) ja joidenkin lääkkeiden sivutuotteena. Rykäisykehyksen terästämänä on huomautettava, että sangen ruman näköisen liman muodostuminen kuuluu astman johto-oireisiin. Lisäksi limanmuodostus todentuu yksilölliseksi ja ihmisten herkkyys ärsykkeille vaihtelee.

Koska Sinulla oire paikantuu yön jälkeiseen aamuun, on refluksi hyvinkin mahdollinen, sillä pitkällään ollessa vatsahappoa pääsee helpommin valumaan ruokatorvea pitkin ja kurvaamaan aina henkiputkeen saakka. Myös nenän sivuonteloista lima valuu yöllä nieluun yskää provosoimaan, mutta tuskin se sitä nyt kymmentä vuotta huomaamatta tekisi. Toki yöllä voivat ärsyttää makuuhuoneen olot ja ilman laatu, joihin varmasti olet panostanut. Tietenkin vuosien varrella on suljettu kattavasti pois astma ja muut keuhkotaudit sekä krooninen poskiontelotulehdus ja suun ja nielun sairaudet.

Vatsakipusi lienee toiminnallista. Ruoansulatuskanava on suunniteltu siten, että sen venyttyminen aiheuttaa kipua. Niinpä tukokset ja ilman kertyminen voivat saada aikaan sietämättömän tuskan, joka paine poistamalla laukeaa (pieraisu, röyhtäisy, oksentaminen, nenä-mahaletku, puukko). Kaasua lisäävät ilman nieleminen ja kaasun muodostus bakteerien hyökätessä imeytymättömään ruokaan vahvassa suolessa. Taustalla voi piillä keliakia, laktoosi-intoleranssi tai muu imeytymishäiriö sekä ksylitoli, sorbitoli tai vaikkapa kaaliruuat. Ärtyvän suolen oireyhtymässä suolen seinämä saattaa olla turhan herkkä aistimaan venytystä.

Julkaistu: 13.3.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.