Apu

Kysy Kiminkiseltä: limaa kurkussa

Tapani Kiminkinen

KuvatAnna Huovinen

Kysymys:

Olen 72-vuotias mumma, joka kärsii kurkussa olevasta limasta. Lima on kirkasta, eikä sitä saa yskimällä pois. Se haittaa nielemistä, puhumista ja laulamista.  Ääni on myös käheä ja joskus on pientä kurkkukipua. Perustautini ovat S-L-E, reuma, verenpaine ja sydämen vajaatoiminta. Näihin lääkkeeni ovat nyt ok. Lääkäri on epäillyt, että minulla voisi olla refluksitautia. Söin siihen kahta lääkettä, ei apua. Ruoka ei nouse suuhun eikä kurkkuun. Mitä tämä kurkkutauti voisi olla? Allergiaa? Vai muista perustaudeistani mukana tulevaa ”kylkiäistä”?

Näytä vastaus

Vastaus:

Törmään minäkin vaivaasi silloin tällöin. Ensimmäiseksi tarkistan, käyttääkö potilas niin sanottua ACE:n estäjäverenpainelääkettä (enalapriili, lisinopriili, kaptopriili, kinapriili, perindopriili, ramipriili). Nämä aiheuttavat vajaalle 10 prosentille käyttäjistään äänen käheyttä, kuivahkoa yskän kakutusta ja osin kuvaamiesi kaltaisia oireita.

Uskon, että tutkimuksissasi on suljettu pois poskionteloista valuva erite ja allerginen nuha. Nenän limakalvo-ongelmat voivat aiheuttaa kiusallista limaisuutta. Nenäänkin on siis syytä kurkistaa. Näitä vaivoja hoidetaan nenäkannulla tapahtuvilla huuhteluilla ja sumutteilla.  Lääkäri on aivan oikein kokeillut, voisiko oire selittyä refluksilla, joka iässäsi on tyypillistä, kun ruokatorven ja mahalaukun liitoskohta väljenee. Itsekin jo huomaan, että jos iltaisin syön ennen maata menoa, meinaa sapuska pyrkiä yöllä tulemaan takaisin. Täytyy laittaa kakkosnelosta sängyn pääpuolen jalkojen alle tai korkeampaa tyynyä petiin. Refluksissa kyllä yleensä vatsan hapan sisältö korventaa rintaa (närästys). Se voi olla osasyyllisenä myös astman pahentumiseen – kyllähän se hapan mahansisältö limakalvoja ärsyttää.

Naisten ikääntyessä ääni tahtoo hivenen madaltua estrogeenin puutteen vuoksi, mikä voi tuoda ongelmia ammattilaulajille. Tämä asia on toki yksilöllinen, ja jotkut käyttävät estrogeenihoitoa päästäkseen lähemmäksi aiempaa sopraanon lentoa. Limaisuus ei toki siihen liity. Yritin miettiä ja katsoa kirjallisuutta perustautiesi osalta, mutta en löytänyt niistä ainakaan mitään tyypillistä syytä oireeseesi. Periaatteessa liman eritys on hyödyllistä, poistaahan se ilman epäpuhtauksia, jotka tulevat hengityksen mukana. Näköjään tämäkin reaktio on yksilöllinen.  Saattaa hyvinkin olla, ettei vaivaasi löydetä selitystä – näin on lähes kaikille omille potilailleni käynyt. Mikäli koet, että sinulle on kaikki luettelemani tehty ja silti koet vaivasi hankalaksi, käy vielä korva-, nenä- ja kurkkutautilääkärin audienssilla.      

Julkaistu: 20.8.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.