Apu

Kysy Kiminkiseltä: liikahikoilu

Kysy Kiminkiseltä: liikahikoilu

Tapani Kiminkinen

Kysymys:

Olen 25-vuotias nainen ja kärsin käsien liikahikoilusta. Vaivani alkoi lapsuudessa, ja jatkuu yhä. Olen kokeillut lääkitystä, ionihoitoa ja deodorantteja. Millään keinolla en ole saanut hikoiluani vähenemään.

Ulkoillessani ja muutenkin liikkuessani vaiva on todella kiusallinen. Käteni ovat usein märät, ja jo pieni kylmyys tai viima saa ne jäätymään. Olen huolissani tästä, sillä käteni punoittavat todella rajusti nivelten kohdalta. Pelkään, että nivelissä olisi jotain. Jatkuva punoitus huolestuttaa ja näyttää rumalta. Viime aikoina niveleni ovat punoituksen lisäksi alkaneet puutua. Puutuminen hellittää, kun siirryn sisälle lämpimään.  

Onko sinulla antaa  jotain neuvoja? Miten saisin punoituksen laskemaan? Kannattaisiko pitää käsineitä aina ulkona? Olen kuullut, että syksyllä on tulossa uusi pysyvä hoitokeino käsien liikahikoiluun.

Näytä vastaus

Vastaus:

Liikahikoilu alkaa todella tavallisesti jo lapsuudessa tai nuoruudessa, on pahimmillaan varhaisessa aikuisuudessa ja heikkenee vanhuudessa. Se on usein perinnöllistä. Jännitys ja tunnekuohut pahentavat oireita (Anna Hannuksela-Svahn).

Kainaloihin apua saa yleensä antiperspiranteista. Alumiini-kloridiheksahydraatti tukkii hikirauhasen tiehyen, jolloin hiki imeytyy elimistöön. Käsien ja jalkojen liikahikoiluun käytetään iontoforeesia, jota on Sinullekin ilmeisesti jo kokeiltu. Kämmenet tai jalkapohjat asetetaan matalaan astiaan, jossa on vesijohtovettä. Siihen johdetaan heikkoa tasavirtaa, mikä aiheuttaa hikirauhasten suuaukkojen tukkeutumisen ja estää hien erittymisen. Hoitojakso sisältää useita hoitokertoja viikossa ja kestää 1–3 viikkoa. Yksi hoitokerta vie 15–30 minuuttia. Kainalohikoilua hoidetaan myös botuliinitoksiinipistoksilla.

Käsien punoitus, puutuminen ja nivelvaivat eivät kuulu liikahikoiluun. Valkosormisuudessa (Raynaud’n ilmiö) yksi tai useampi sormi tai varvas kääntyy kylmässä vitivalkeaksi verisuonten supistuessa. Ihon lämmetessä se muuttuu ensin sinertäväksi ja sitten punoittavaksi. Tilaan liittyy puutumista, pistelyä ja kömpelyyttä sekä lämpenemiseen joskus voimakastakin kipua. Raynaud’n ilmiötä esiintyy nuorilla naisilla jopa joka viidennellä.

Soitin tapauksesi vuoksi Kuopion yliopistollisen sairaalan ihotautikonsultille. Ei hänkään osannut muuta sanoa kuin sen, että kaikki oireesi eivät johdu liikahikoilusta. Sinun olisi varminta pommittaa ihotautilääkäreitä. Meillä ei kummallakaan ole tietoa mistään uudesta hikoilun lääketieteellisestä hoitomuodosta. Uskomuspuolella saattaa hyvinkin olla kaupan vaikka minkälaista terapiaa, mutta kannattaa pitää maalaisjärki kirkkaana ja rahapussista kiinni.

Julkaistu: 20.6.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.