Apu

Kysy Kiminkiseltä: Liian myöhään aloitettu osteoporoosihoito aiheutti kumaruuteni, onko mitään tehtävissä?

KuvatFotolia

Kysymys:

Olen 96-vuotias yksin asuva leskinainen. Tähän asti olen ollut hyvin elämänhaluinen, mutta nyt on alkanut murehduttaa yhä paheneva kumaruuteni, joka johtuu liian myöhään aloitetusta osteoporoosihoidosta. Tuntuu kuin kyttyrä selässäni kasvaisi joka päivä ja keuhkot painuvat kokoon Pituudessani olen menettänyt jo noin 17 cm. Kipua ei onneksi ole. Onko tähän mitään tehtävissä, vai kuolemako on ainoa apu?

Näytä vastaus

Vastaus:

Korkean ikäsi myötä rangan rappeutuminen on edennyt pitkälle. Välilevyt ovat madaltuneet. Rintarangan alueella paineolosuhteet ovat sellaiset, että nikamat ja välilevyt painuvat etureunastaan enemmän, jolloin ryhti kumartuu. Pituutesi merkittävä lyheneminen johtuu tästä ja ilmeisimmin siitäkin, että osa nikamista lienee painunut kasaan. Aina kun nikama iässäsi luhistuu ilman merkittävää traumaa, voimme puhua osteoporoosista – ilman luuntiheysmittaustakin. Tietenkin aina ensin sairauden alussa on suljettava pois pahanlaatuisen taudin, esimerkiksi myelooman, mahdollisuus.

Kyttyräisyys ja kumaraisuus todentuvat joskus todella mittavaksi niin, että vatsa jää todella lantion ja kylkikaaren väliin littaan ja keuhkojenkin tila kaventuu, minkä olet huomannut. Saat olla onnellinen siitä, että olet säästynyt kivuilta. Ihmiselimistö kykenee mukautumaan ilmiömäisesti mitä eriskummallisimmilta näyttäviin tilanteisiin.

Tukirankasi tulee kestämään tästäkin eteenpäin, kun se on sinut näin korkeaan ikään jo kantanut. Jatka samaan malliin. D-vitamiinia kannattaa popsia riittävästi vuoden jokaisena päivänä. Sitä voi täydentää kalsiumilla, ellet saa sitä sapuskasta tarpeeksi. Liikaa kalsiumia kannattaa välttää, sillä se voi kovettaa valtimoita.

Rankasi kuormaa saattaisivat helpottaa yksilöllisesti suunnitellut tukikorsetit. En tarkoita mitään hevosen länkiä, vaan joustavia ja pehmeitä ratkaisuja kinesioteippauksen tapaan. Fysioterapeuttia suositan valmentajaksi. En yhtään epäile, ettetkö yrittäisi pitää ryhtiäsi kasassa, mutta harjaantunut ammattilainen osaa katsoa ja opastaa myös apuvälineissä.

Julkaistu: 22.3.2019

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.