Apu

Kysy Kiminkiseltä: lihassärky

Tapani Kiminkinen

KuvatAnna Huovinen

Kysymys:

Minulla on jaloissa armoton lihassärky, joka alkoi vuoden 2012 helmimaaliskuussa. Lääkkeeksi olen saanut Paracetamolia 500 mg 1–2 tablettia 3 kertaa vuorokaudessa. Ei auta tippaakaan, tosin vatsakouristuksia ole saanut moisesta määrästä.

Parasetamoli määrättiin siksi, että minulle tehtiin pallolaajennus tammikuussa 2011 ja asennettiin stentti. Lääkityksenä on Clopidrogel Mylan 75mg x 1, Bisoprolol 2.5 mg x 1 ja Primaspan 100 mg x 1. Kolesterolilääkkeet on lopetettu, koska kolesterolini on ruokavaliolla asettunut normaaliksi ja lääkkeillä, esimerkiksi Simvastatinilla, oli aikamoisia sivuvaikutuksia.

Jalkasärkyni pahenivat niin, että päätin lopettaa sydänlääkkeet, pitää paussin ja aloin syödä Burana 400:aa 2 tablettia vuorokaudessa. Säryt ovat helpottaneet. Olen jopa nukkunut yöni heräämättä. Aikaisemmin heräsin särkyyn pari-kolme kertaa vuorokaudessa kävelemään.

Kysymyksessä on nimenomaan lihassärky. Minulla on kulumia polvissa, lonkissa ja alaselässä on kuvauksissa todettu ”mutka”, mutta olen hoitanut niitä fysioterapialla, ja ne säryt eivät pahemmin vaivaa. Ehdotin omalääkärille taudinkuvakseni polymyalgiaa, jota käsittelitte eräässä ohjelmassanne, ja lääkehän siihen on kortisoni. Lääkäri määräsi minulle Plamipexole Orion 0,18 × 1, joka on ”levottomat jalat” -lääke. Tuli tosi kuvottava olo, ja lihassäryt vain pahenivat.

Onko olemassa mitään sydänlääkityksen kanssa sopivaa tulehduskipulääkettä, koska eihän parasetamoli mitään tulehdusta paranna, lievittää vain ”hiukan” helppoja särkyjä ja yhtä laillahan meillä sydänpotilailla on tulehdusperäisiä sairauksia ja flunssaa. Millä ihmeellä niitä parannetaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Lähtökohtana tulee olla jalkasäryn syyn selvittäminen. Vihjeenä on se, että osaat ajoittaa säryn alun varsin tarkasti. Mitä silloin tapahtui – vai tapahtuiko mitään? Polymyalgiassa oireina ovat lihasjäykkyys ja särky olkahartia- yläselässä ja /tai lantionalaselän alueella niin, että usein sängystä nousu aamulla voi olla vaikeaa. Toki taudinkuva voi olla lievempi ja monimuotoisempikin. Pelkkä jalkasärky olisi polymyalgialle epätyypillistä.

Senkka ja CRP ovat yleensä koholla, mutta eivät aina. Joskus joutuu suorittamaan hoitokokeen kortisonilla, joka poistaa oireet viikon sisällä. Parasetamoli on turvallisin kipulääke. Olet oikeassa siinä, että sillä ei juuri ole tulehdusta poistavaa vaikutusta. Parasetamoli ei ärsytä vatsaa eikä ole haitallinen munuaisille, mutta liika-annostus on vaarallista maksalle. Kaikilla varsinaisilla tulehduskipulääkkeillä (niin vanhemmilla Burana-tyyppisillä kuin uudemmilla koksibeillakin) on osoitettu jonkinasteinen vaara sydän- ja verisuonitautia potevilla. Siksi Sinullekin on aivan oikein annettu parasetamolia.

Voisit kokeilla yöksi vaikka 1 gramman annosta. Parasetamoliin saa tujua lisäämällä siihen kodeiinin (kauppanimi Panacod), jolla tosin on muun muassa ummetusta provosoiva vaikutus. Tapauksessasi en pitäisi mahdottomana ottaa yöksi yksi 400 mg:n Burana. Annos ei ole iso, eikä sillä kokonaistilanteeseesi liene suurta haittaa, jos se kerran auttaa.

Nuo tujummat kipulääkkeet tahtovat sitten olla monella tavalla haitallisia – eikä vähiten tottumisvaaran vuoksi ja nekin ovat toki vain puhtaita kipulääkkeitä. Nyt on markkinoilla kerran viikossa vaihdettava kipulaastari, jonka käyttö on aikaisempia turvallisempaa.

Mikäli voitaisiin osoittaa hermosärky, siihen on sitten omat lääkkeensä. Jalkasärkyjen syyn selvittäisin kuvaamalla polvesi ja lonkkasi ja tarkistamalla, miten pahat kulumat niissä oikein on. Sähköhermotutkimuksella selviäisi, onko hermokudosta puristuksessa selän alueella tai alempana tai olisiko sinulla niin sanottua polyneuropatiaa. Jos viitteitä hermopuristuksesta löytyy, magneetilla selviäisi loput selkäruodosta.

Aina ei kaikkea saa selville. Anopillani on ollut kuvaamiesi kaltaisia särkyjä vuosikaudet, enkä ole onnistunut niitä helpottamaan kohtuullisesta yrityksestä huolimatta. Lisäksi anoppini on oikein mukava, joten en häntä tahallani kiusaisi (tämä ei ole maksettu tiedonanto vaan ihan sydämestä tuleva).

Julkaistu: 8.9.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.