Apu

Kysy Kiminkiseltä: Levottomat jalat

Kysymys:

Olen 87-vuotias monet leikkaukset ja sairaudet läpikäynyt nainen. Kaikista on selvitty tahdonvoimalla. Nyt kysyn, mikä mahtaa vaivata jalkapohjia, ennen kaikkea varpaita. Iltasella alkaa varpaisiini tulla pistelyn omaista kirvelyä, ja jalkoja täytyy liikutella. Olen käyttänyt hoitomuotoja, jotka vähän auttavat: kylmässä vedessä pitämistä ja hevossalvaa.

Huomasin tohtorin vastanneen, ettei ihminen saisi käyttää eläimille tarkoitettuja lääkkeitä. Minua hevossalva on auttanut. Onkohan muita hoitomuotoja?

Verensokerini on aamuisin 6, iltaisin 8–9. Mittaan sitä säännöllisesti, ja ruokavaliolla se pysyy näissä lukemissa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Onnittelut korkeasta iästä moninaisten vaiheiden jälkeen! Olet ilmiselvästi lujaa tekoa päästä varpaisiin, joita nyt siis pistelee. Tyypillisimmillään oireet sopisivat levottomiin jalkoihin, mutta niiden vaivojen esiintymispaikat singahtavat mieluummin sääriin, pohkeisiin ja jalkateriin. Mietipä uudelleen, voisiko tapauksessasi oirealue olla laajempi. Siksi tätä kuulustelen, koska levottomat jalat oirehtivat levossa pitkällisen istumisen yhteydessä tai nukkuessa. Jalkojen liikutteleminen auttaa – sitä Sinäkin kuvailit. Iässäsi levottomat jalat on yleinen vaiva.

Valtimoverenkierron hiipuminen pitää ottaa huomioon yhtenä vaihtoehtona. Tällöin saattaa esiintyä katkokävelyä, jolloin talsiminen voi keskeytyä määrämittaisen matkan jälkeen pohjepakotukseen. Yöllistä kipuilua helpottaa usein jalan riiputtaminen sängyn reunan yli. Tapauksessasi tämä ei tule kyllä ensimmäisenä mieleen. Beetasalpaajalääkkeet voivat kylmätä jalkoja.

Varpaisiin kulkevat pitkät hermot, joten pitkällä matkalla voi sattua kaikenlaista, sillä reissussa rähjääntyy. Niinpä hermoihinkin voi tulla vaurioita, jotka saattavat ilmetä pistelynä. Siellä voi jokin rakenne painaa maakaapelia heti selkäydintasolta lähtien. Hermoihin vaikuttavat myös monet sairaudet kuten sokeritauti, vaikka tapauksessasi arvot ovat hyvät – joskin voi silläkin osuutensa olla. Toki myös verenkierron säätelyjärjestelmä vanhenee. Myös jalkapöydän pikkunivelet sekä varpaat kuluvat ja voivat pystyssä vietetyn päivän päätteeksi pitkällään huokaista helpotuksesta ja oireilla. 

Mukavaa kun seuraat palstaani. Eläinlääkkeet on virallisesti tarkoitettu eläimille, eikä valmistaja ota vastuuta niiden käytöstä ihmishipiälle tietenkään. Toki tiedän niitä käytettävän paljon myös ihmisten erilaisiin vaivoihin – oma-aloitteisesti. Ymmärrät varmasti, että jos jotakin tököttiä suositellaan lehmän sorkkiin, on siellä sarveiskudosta hieman enemmän kuin rouvien varpaissa. Jos syntyy reaktioita, voi siitä syyttää vain itseään. Toki hellävaraisempia tuotteita on, ja onhan niitä pikku puudeleitakin. Minulla ei siis ole lupa suositella, vaikka hyvin ymmärrän yrityksen ja erehdyksen ja jopa onnistumisen mahdollisuuden.

Erilaiset kylvyt ja lämpimät sukat ovat poikaa. Kovin kuumia kylpyjä pitää välttää, ellei tiedä jalkojen tuntoa ja verenkierron tilaa. Suolakylvetyksistä on usein apua. Mikäli päädyt levottomien jalkojen mahdollisuuteen oiretarkennuksen perusteella, on siihen saatavilla erinomaisia lääkkeitä, mikäli yöunet meinaavat karata. Jälleen kerran: tutkimatta en voi hutkia, joten oma lääkäri – toivottavasti paras lääkäri. 

Julkaistu: 18.11.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.