Apu

Kysy Kiminkiseltä: levottomat jalat

Tapani Kiminkinen

KuvatAnna Huovinen

Kysymys:

Mikä auttaa levottomiin jalkoihin? Olen käyttänyt Sifrol- nimistä lääkettä, mutta se ei ole auttanut. Yöllä ei saa nukuttua, koska ei tiedä, miten jalkojaan vääntäisi. Lisäksi on mummotautioireita hikoiluineen. Haluaisin myös tietää, millä konstilla pääsee eroon kynsien pureskelusta. 

Näytä vastaus

Vastaus:

Ensin täytyy tietää, onko sinulla todella levottomat jalat. Suuresti arvostamani psykiatri Hannu Lauerma määrittelee levottomien jalkojen oireyhtymän näin: ”Jaloissa yksinomaan levon aikana esiintyvä, vaikeasti kuvattava epämiellyttävä tuntemus, joka pakottaa liikuttamaan jalkoja ja voi johtaa vaikeaankin unettomuuteen.” Oire ilmenee siis levossa ja joskus päivälläkin, mikäli pitää istua paikallaan pitkään vaikkapa teatterissa. Kivut, säryt, lihaskrampit ja puutumiset eivät ole tätä vaivaa.

Levottomille jaloille altistavat raskaus, ikääntyminen, varastoraudan niukkuus, munuaisten vajaatoiminta ja sukuvika. Olen itse korjannut potilailtani mahdollisen raudan puutteen, mutta pelkästään se ei riitä. Nukkumisolot kannattaa tehdä mahdollisimman herkullisiksi kuten aina, sillä pötköttelemmehän melkoisen osan elämästämme. Panostetaan kunnon patjoihin, tyynyihin ja ilman raikkauteen.

En suosita kenellekään riippuvuutta aiheuttavia bentsodiatsepiinipitoisia nukahtamislääkkeitä – muuta pitää keksiä. Suurimmalle osalle potilaistani olen saanut suorastaan dramaattisen avun Parkinsonin tautiin käytettävillä lääkkeillä, jotka lisäävät dopamiinin vaikutusta aivoissa. Käyttämäsi Sifrol on yksi niistä. Kannattaa tarkistaa annostus. Vaihdevuosien estrogeenipuutteen laukaisemat autonomisen hermoston oireet kuumine aaltoineen ja yöhikoiluineen eivät ole omiaan kohentamaan unta.

Mikäli tästä tulee ongelma, sitä voidaan auttaa estrogeenikorvaushoidolla. Siitä on neuvoteltava erikseen oman lääkärin kanssa, sillä on otettava huomioon esimerkiksi hoitoon liittyvä jonkinmoinen riski rintasyövän kehittymiseen. Mikäli potilaalla on vähän muita riskejä, annos on pienin tarvittava ja hoito kestää vain pahimman yli eli pari vuotta, rintasyövän vaara ei ole kovin merkittävä.

Kynsien pureskelu on tottumus, josta eroon pääseminen edellyttää motivaatiota ja päättäväisyyttä kuten muutkin tavat. Enpä ole pitkän urani aikana juuri joutunut vastaanotolla tämän asian äärelle. Kun tervaa kynnet mahdollisimman tympeällä tökötillä, ei niitä hevillä poskeensa pistä.

Julkaistu: 12.9.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.