Apu

Kysy Kiminkiseltä: lapsen ylipaino

Tapani Kiminkinen

KuvatAnna Huovinen

Kysymys:

Olenko turhaan huolissani 7-vuotiaan pojan painosta? Poikani on noin 130 senttiä pitkä ja painaa noin 34 kiloa. Koulusta tuli ikävää noottia, että ylipainoa on viisi kiloa ja lapsen on laihduttava kevääseen mennessä.  Poikani ei ole koskaan ollut tikku, vaan vartalotyypiltään harteikas ja rintava. Hän on perusterve, mutta kieltämättä ikäisiään tikkupoikia rotevampi. Lapsi ui kerran viikossa, peuhaa iltapäiväkerhossa, kävelee kouluun ja kotiin, aloittaa tammikuussa liikuntakerhon. Liikkuvaisella pojalla on kova nälkä, ja ruoka maistuu isoina annoksina.  Teemme tavallista kotiruokaa ja vältämme eineksiä. Lauantaisin on karkkipäivä. Lapsi juo mielellään rasvatonta maitoa, mutta margariinin sijasta käytämme voita. Puurokiintiö täyttyi jo tarha-aikana. Emme ole tehneet herkuista luvattomia. Pakastimessa on vierasvarajäätelöä ja kaapissa karamellia, mutta lapsi ei käy niitä salaa pihistämässä.  Koulun terveydenhoitajan reagointi tähän ”vaaralliseen ylipainoon” oli mielestäni epäreilu ja kohtuuton. Ei lasta voi nälässäkään pitää, kun illalla pyytää neljättä voileipää iltapalan aikana – kahden hedelmän jälkeen. Kyseessä on vain viisi kiloa. Onko se siis vaarallista 7-vuotiaalle? Pitäisikö alkaa laihduttaa lasta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kertomuksesi loihtii eteeni terveen ja iloisen reippaan poikalapsen, joka peuhaa, leikkii, ja aloittaa vielä liikuntakerhon. Älkää missään tapauksessa stressatko poikaa terveydenhoitajan toiveella. Viestini pojalle: olet terve ja reipas nuori mies – juuri sellainen, joita Suomi tarvitsee!

On todellakin otettava huomioon sekä ruumiinrakenne että yleiset elintavat, joissa ei näytä suurempaa vikaa olevan. Mikäli alettaisiin hössöttää, pojalta voisi mennä ilo ja hän alkaisi kuvitella, että on  jotenkin poikkeava.

Haluaisin kysyä, miksi käytätte perheessänne voita. Jos se on pääasiallisin rasva, se on vastoin maailmanlaajuisia ravitsemussuosituksia. Pehmeä rasva nyt vain on kovaa terveellisempää.

Olisiko mahdollista harkita suomalaisen kylmäpuristetun rypsiöljyn kokeilemista? Se on tämänhetkisen tiedon mukaan lähes ihanteellinen rasvahappokoostumukseltaan. Kaikkialla maailmassa vähennetään tyydyttynyttä rasvaa. Tästä asiasta ei ole mitään uutta tieteellistä tietoa, vaikka jotkut suomalaiset maallikot niin ovat suu vaahdossa väittäneet.

Terveydenhoitajaa ei pidä kokonaan teilata. Ymmärrän hänen huolensa paisuvassa lihomisepidemiassa, joka on tuonut jo metabolisen oireyhtymän ja jopa tyypin II sokeritaudin lapsillekin. Mutta tällä vauhdilla pojan käyrät ovat varmasti kohdallaan tulevaisuudessa, kun pituuskasvu kiihtyy.  Toisaalta on rohkeaa, että terkkari on uskaltanut puuttua ravitsemukseen ja painoasioihin. Niistä mainitseminen keski-ikäiselle rouvalle voi joskus jäädä niiksi kuuluisiksi lääkärin viimeisiksi sanoiksi.

Julkaistu: 3.9.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.