Apu

Kysy Kiminkiseltä: kyynärpääkipu

Kysymys:

Olen yli viikon verran ihmetellyt vasempaan kyynärpäähän tullutta kipua, joka tuli ihan puskista. Kipu tuntuu kyynärpäässä, kun nojaan esimerkiksi pöytään tai nousen kyynärpäiden varaan makuulta. Tuntuu kuin iho olisi rikki, siis kuin siinä olisi avohaava, viiltävä kipu ja vain vasemmassa kyynärpäässä.  

Päällepäin ei näy mitään, iho on ehjä, normaalin näköinen ja värinen, ei turvotusta, ei mitään. Sormilla tunnustelemalla löydän kipukohdan jotenkuten, mutta yritäpä varata tai nojata, niin jopa rävähtää kipeästi. Nivel tuntuu ihan normaalilta, enkä ole kaatuillut tai satuttanut kättäni.

Harrastan kuntotanssia, uintia ja kävelyä. Ikää on 68 vuotta, ja tunnen itseni perusterveeksi. Vähäistä nivelrikkoa on sormissa, lonkissa ja polvissa, mutta ne eivät ole vielä suuremmin vaivanneet menoa. Olen alkanut varoa kipeää paikkaa. Ei siis kyynärpäitä pöydälle, ja ylösnousu makuulta vain oikean käden varassa ja vatsalihaksilla. Ei tämä nyt vakava vaiva ole, mutta kummallinen. Ehkä se lähtee yhtä varkain kuin tulikin? Kipugeeliä olen siihen vedellyt, mutta eipä se tunnu auttavan.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ihminen pelkää kuin tuskassa vikaa päässään. Kukapa ei ilahtuisi olohuoneensa seinällä roikkuvasta standardista: ”Päässä ei ole mittään vikkoa – se on vain muuten tuommonen.” Tällaisen lausunnon väsäsin kerran mukavalle mummolle, kun pimeän kopin erikoislääkäri (radiologi) oli antanut hänen kalloluiden sisäisistä elimistään myönteissävytteisen palautteen.  

Päätähtäin tulee suunnata kauden päätavoitteeseen, oli se sitten kyynär-, kanta- tai olkapäässä tai peräti pitäjänmestaruuskilpailuissa. Pää on vastaan panematta pääasia, sillä päätön on päätön kana ja päätösvaltaa vailla kuin sotien jälkeisenä aikana kansalaisoikeutensa menettänyt äänestyskopissa. Päästä seuraava pää alaspäin on olkapää, ellei nenänpäätä lasketa tai se jää vetävän käteen. Sitten seuraakin kyynärpää.

Kyynärnivel on sarana, jonka liikkeissä on vain kaksi suuntaa kuin hississä. Se sietää huonosti paikoillaan oloa, joten murtuman yhteydessä sitä ei pidä kipsata kolmea viikkoa pidemmäksi ajaksi. Yleisimmät kyynärpään vaivat liittyvät olkaluun sisemmän ja ulomman nivelnastan (epikondyli) seutuihin, sillä sormia ja ranteita liikuttavat lihakset kiinnittyvät niihin. Rasitus aiheuttaa alueelle vetoa ja onnettomissa olosuhteissa ärsytystä.

Ulkosivunastan vaivaa kutsutaan tenniskyynärpääksi, joskin se syntyy useammin vaikka vasaroinnista, ruuvimeisselin väännöstä tai rätin puristelusta. Koska kiinnittyvät lihakset ojentavat sormia ja rannetta, kipu provosoituu ojennettaessa käsi suorana sormia ja rannetta lääkärin estäessä liikettä päältä päin. Myös sormien nyrkistäminen tuottaa kipua ja puristusvoima voi heiketä.

Golfkyynärpääksi kutsutaan sisemmän sivunastan ärtymistä. Sitä testataan päinvastoin: käsi suorana lääkäri vastustaa potilaan yritystä taivuttaa sormia ja rannetta.

Oleellista on välttää rasitusta, josta vaiva on tullut. Särkyvoiteita ja kipulääkkeitä voi käyttää vähän aikaa, mutta niiden teho on rajallinen. Kansanparantajat lähestyvät vaivaa rintarangasta lähtien ja hierojat poikittaishieronnalla. Tavoitteena on laukaista pinteet ja kiristykset. En katsoisi ylen taitavissa käsissä näitäkään hoitomuotoja.

Itse lähestyn pahimpia ärtymiä kortisonipistoksen kera. Vaikka nykykäsityksen mukaan erityisesti tenniskyynärpäässä pistosten katsotaan pitemmällä aikavälillä jopa hidastavan paranemista, olen kyllä urani aikana saanut niistä myönteisiäkin tuloksia. Pitää tuntea potilas ja tilanne, jota lähestyy. Joka tapauksessa tenniskyynärpään paranemisprosessi voi kestää kuukausia, joten hötkyillä ei kannata.

Vaivasi ei kertomasi perusteella viittaa kuvaamiini epikondyliitteihin. Kyynärpäässä risteilee hermoja, jänteitä ja muita herkästi kipeytyviä rakenteita, joten ärtymiskohteita kyllä riittää. Suosittelen, että kopeloit kipeän kohdan, merkkaat sen kuulakärkikynällä ja menet lääkäriin, ellei vaiva asetu ”siitä, mistä se on tullutkin”. Todennäköisimmin suuntaisin kortisonipuudutepistoksen juuri siihen kohtaan – en kuitenkaan hermoon.

Julkaistu: 13.5.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.