Apu

Kysy Kiminkiseltä: kynnen pursuaminen

Tapani Kiminkinen

KuvatAnna Huovinen

Kysymys:

Olen 1961 syntynyt nainen. Asiani koskee oikean käden peukaloa, lähinnä kynttä. Vaiva alkoi neljä vuotta sitten ja tulee joka vuosi suunnilleen samoihin aikoihin, touko-kesäkuun aikana. Silloin alkaa alakynnestä kynsi irrota, ja se vuotaa verensekaista vihreää mönjää. Kynsi on kipeä, kuten koko sormi, ja se näyttää siltä kuin siitä ”pursuaisi” jotain pehmyttä ulos.

Olen näyttänyt sormea ja kynttä lääkärille, mutta hän ei oikein osannut sanoa, mistä vaiva johtuu. Hän epäili ensin kynsipsoriasista, josta en ole kuullutkaan. Hän määräsi Bacimycin-salvaa, mutta sen lopetin alkuunsa, kun ”pursuaminen” vain paheni eikä kipu hellittänyt. Sitten sain 150 milligramman antibioottikuurin Doximediä (yksi tabletti päivässä kymmenen päivän ajan). Se auttoi, ja sormi alkoi kuivua. Sitten lääkäri käski suihkutella sormea, mutta se ei tuntunut hyvältä, vaan vuoto tuli takaisin, samoin ”pursuaminen”.

Uusi kynsi ei sitten enää kasva normaaliksi, vaan se jää ikään kuin koholleen kuin sen alla olisi patti. Siihen myös tulee ikään kuin viivoja sivuttain. Tämä jatkuu aina siihen asti, kunnes tulee uusi kevät ja vaiva toistuu. Mihinkään verikokeisiin tai muihinkaan tutkimuksiin minua ei ole laitettu esimerkiksi kynsisienen pois sulkemiseksi.

Näytä vastaus

Vastaus:

Koska vaiva on ollut jo neljä vuotta, taudin täytyy olla hyvänlaatuinen. Miksi se uusii aina keväisin? En keksi muuta syytä kuin sen, että syystä tai toisesta kynsiaihe on vaurioitunut ja tuottaa siksi aina epämuotoisen kynnen. Kynnen kokonaiskasvu kestää hyvinkin jopa vuoden, joten irtoaminen tulehduksineen sattuu aina juuri keväisin. Kun hoidan etenkin varpaiden sienikynsiä, annan, varsinkin ukkovarpaan kynteen, puolen vuoden sisäisen lääkityksen ja sanon, että hoitotulos nähdään sitten vuoden kuluttua. Kynsisienen tapauksessa paranemisprosentit lienevät siinä 60–70 prosentin luokkaa tapauksesta riippuen.

Kun kyntesi seuraavan kerran irtoaa, kannattaa se varmuuden vuoksi viedä laboratorioon sieniviljelyä varten. Samalla peukalon kärjestä voisi ottaa röntgenkuvan ja muutenkin vilkaista, onko siinä pehmytosapattia. Tapaturmat, tulehdukset ja kasvaimet saattavat vaurioittaa kynsiaihetta.

Kuten sanoin: näin pitkäaikainen vaiva tuskin on pahanlaatuinen. Jotkut yleissairaudet, kuten psoriasis, voivat aiheuttaa kynsimuutoksia, mutta luultavimmin niitä ilmaantuisi silloin useampiin kynsiin.

 

Julkaistu: 23.11.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.