Apu

Kysy Kiminkiseltä: kuume

Tapani Kiminkinen

KuvatAnna Huovinen

Kysymys:

Minulla on normaali ruumiinlämpötila 35–36 astetta, ja jos lämpötila on 37, niin olen jo kovasti kuumeisen oloinen. Sairaalassakin mitattiin ruumiinlämmöksi 35,6 astetta. Sehän ei ole kuumetta, mutta tunsin itseni tosi kuumeiseksi. Mistä tällainen voi kertoa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ihon pinnalta mitattu lämpö kertoo ihon ja sitä ympäröivän ilman lämpötilasta eikä ole aina kovinkaan luotettava. Kainalolämpö on 0,6 astetta alhaisempi kuin peräsuolesta tai suusta mitattu. Ero voi olla suurempikin, jos kainalo on kostea tai mittaria ei saa potilaan laihuuden vuoksi riittävään ihokontaktiin. Nykyään käytetään myös mittareita, jotka mittaavat lämmön korvakäytävästä.

Normaali kehon lämpötila vaihtelee yleisimmin 35,8–37,5 celsiusasteen välillä. Tilanteeseen vaikuttavat vuorokaudenaika ja henkilön aktiviteetti: päivän kääntyminen iltapäivän puolelle ja lihastyö kohottavat lämpötilaa. Sukukypsillä naisilla kehon lämpötila kohoaa noin puoli astetta munasolun irtoamisen jälkeen. Kansan yleisesti kuvaamaa alilämpöä lääketiede ei tunne. Se tulee kyseeseen vain potilaan kylmettymisen yhteydessä (hypotermia). Toki oikein paha kilpirauhasen vajaatoiminta saattaa vaikuttaa minimaalisesti lämpötilaa laskevasti.

Ihmiset ovat yksilöitä, ja heidän oireensa ja jopa lämpötilansa voivat vaihdella tietyissä rajoissa. Pitää muistaa, että potilas on aina paras asiantuntija omasta olostaan. Lääkäri ei voi mennä sanomaan, että ei se voi tuolta tuntua. Niinpä en osaa sinullekaan tätä enempää sanoa. Lämpö ei ole kuitenkaan aina potilaan sairauden vakavuuden mittari, ei edes niin sanottu tulehdusarvo. Joskus hengenvaarallinen verenmyrkytys voi olla niin raju, ettei potilaan lämpö nouse eikä alussa aina tulehdusarvokaan.

Kuumeelle ei voi siis asettaa mitään sellaista aikarajaa, jonka jälkeen tulisi hakeutua hoitoon. Me hoidamme potilaita oireiden ja yleisvoinnin mukaan, emme lämpömittarin sen paremmin kuin tulehdusarvojenkaan.

Julkaistu: 31.8.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.