Apu

Kysy Kiminkiseltä: Kutisevat silmät

Julkaistu: 17.8.2015

Kysymys:

Kaipaisin apua silmien kutinaan. Apteekin voiteet eivät ole auttaneet. Silmätipat helpottavat hetkeksi, mutta pullo on niin pieni, että sitä pitäisi olla kymmenkertainen määrä. Voiko kutina johtua ruoasta? ”Naama-aineita” en juurikaan käytä. 

Näytä vastaus

Vastaus:

Pieni kutina on aina paikallaan kuten naapurin komposti. Liika on tietenkin aina liikaa, minkä vuoksi kansanterveydessäkin riittää hyvin kohtuullisuuden ilosanoma, mitä jo Hippokrates hieroi Kosin saarella puunsa siimeksessä. 

Silmissä kutina, vetistys, kirvely, roskan tunne, pieni rähmä ja sidekalvon turvotus ovat keskeisiä allergian oireita. Yleensä ne on helppo yhdistää aiheuttajaansa: kissa, koira, koivu, heinä, pöly, katupöly. Elävä elämä ja puhdas järki voittavat tässä testien armadan. Silmien kutina ravintoaineallergian ainoana oireena kuulostaisi oudolta. 

Yleisempi tausta silmien kutinalle on kuivuus – ”Silmät kuivat niin kuin syksyinen yö”. Silmät kuivuvat päähän ja kivekset vetäytyvät kainaloihin liian kuumassa löylyssä. Heikki J. Takalalla on ollut hieman kyseenalainen tapa ostaa viisikymppisille naisystävilleen lahjaksi kosteusmittari. Toimenpiteessä on kuitenkin vinhaa perää silmienkin osalta: kyyneleritys vähenee iän myötä. Sitä voi mitata työntämällä paperia silmänurkkaan (Schirmerin koe silmälääkärin tekemänä). Silmiä voivat kuivattaa myös ilmasto-olot, yleissairaudet tai lääkkeet. 

Sidekudossairaudet kuten nivelreuma voivat vaurioittaa kyynelrauhasia. Kyseeseen voi tulla psoriaasi, atopia, ruusufinni tai jokin muu nahkatauti – miksei myös vaikka kilpirauhasen liikatoiminta, amyloidoosi sekä monet lääkkeet kuten beetasalpaajat. 

Kuivat silmät tuntuvat polttavilta, kirveleviltä ja voivat joskus kuivuudesta huolimatta vuotaakin. Aamulla oireisto korostuu, koska yöllä kyynel-eritys on vähäistä, tuuli kuivattaa, pölyn seassa kyyneleet eivät suojaa silmää (tuulilasin pesunesteen vaje). Koneellinen ilmastointi kuivattaa silmiä. 

Kuivumista tulee välttää. Tuuli, pöly ja liikamitoitettu  koneellinen ilmastointi voivat aiheuttaa silmien kuivumista. Käytetään kostuttavia silmätippoja ja geelejä, joita on niin huru mycket, että apoteekin tädin kanssa kannattaa kahlata ne läpi yrityksen ja erehdyksen kautta. Allergiaan käytetään allergialääkkeitä. Antihistamiinit voivat joskus kuivattaa silmiä, joten sekin on otettava huomioon. 

Tulkitsen, että saat hetkittäisen avun ilmeisimmin juuri kostuttavista tipoista. Valkkaa tuotteet läpi ja suosi säilöntäaineettomia kertakäyttöpipettejä. Juokseva valmiste on lyhytvaikutteisempi ja paksu pitempi. Käytöllä ei ole rajoitusta eivätkä tuotteet ole reseptitavaraa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.