Apu

Kysy Kiminkiseltä: kummallinen kutina

Tapani Kiminkinen

KuvatAnna Huovinen

Kysymys:

Yleisin kutinan syy on tulehdus ihossa. Joka viidennellä suomalaisella aikuisella ja lapsella on atooppinen, kutiavan kuiva iho.

Näytä vastaus

Vastaus:

Olen 85-vuotias mies ja mielestäni ikääni nähden kohtalaisessa kunnossa. Noin vajaa vuosi sitten ihollani alkoi kummallinen kutina, jonka syytä ei ole pystytty selvittämään. Kutinaa esiintyy pääasiassa ylävartalossa, etenkin käsivarsissa. Vakituisena lääkityksenä on eturauhaslääke (Gefina), sydämen vajaatoimintalääke (Linatil), nesteenpoistolääke (Furesis), keuhkoahtautumalääkkeet (Retafyllin-tabletit sekä inhalaatiot Spirivan ja Symbicort) sekä Marevan-lääkitys jo vuodesta 2004. Suonenvedon estoon otan iltaisin magnesiumlääkettä (Diasporal).     Terveyskeskuslääkärin suosituksesta kokeilin jättää viikoksi pariksi pois lääke kerrallaan (paitsi sydän- ja nesteenpoistolääkkeet), jotta selviäisi, onko jokin lääke minulle sopimaton. Ei selvinnyt. Apteekissakin selvitettiin lääkkeiden yhteensopivuus.  Allergiasairaalassa tehty tutkimus totesi vain allergisuuden pujolle ja kissan karvoille – pujoihin en ole koskenut ja kissoja en ole juuri nähnytkään. Käyn pari kertaa viikossa uimahallilla vesijuoksussa. Olen koettanut välttää raapimasta kutiavia paikkoja ja vain harjaamalla lieventänyt sitä. Pesulla ja ihon runsaalla kosteuttavalla voitelullakaan ei ole ollut toivottua tulosta.    

Koska olet käynyt peräti allergiasairaalassa, voin uskoa, että oireesi tutkimiseksi on käytetty maan paras tieto.  Kutina tuo mieleen vaikeasti vastustettavan halun. Lääketieteessä halu kohdistuu pakottavaksi tarpeeksi raapia tai ainakin hieraista kutiavaa aluetta. Kutina muuttuu häiritseväksi, kun se vaikeuttaa uneen pääsyä, herättää yöllä raapimaan tai valveilla ollessa pakottaa kynsimään ihon verille.

Yleisin kutinan syy on tulehdus ihossa. Joka viidennellä suomalaisella aikuisella ja lapsella on atooppinen, kutiavan kuiva iho. Ikääntyessään iho kutiaa samasta syystä: kyse on veden haihtumista estävien rasvojen (keramidien) puutteesta ihon sarveiskerroksessa. Kun iho kuivuu, se samalla tulehtuu.  Herkkä iho on joka toisella naisella ja joka viidennellä miehellä.

Herkkäihoisen iho reagoi kutisten päivittäisiin pieniin ärsykkeisiin, kuten karheaan kankaaseen, pesuaineisiin tai kosmetiikkaan. Myös herkkä päänahka on yleinen. Monet ihottumat aiheuttavat kutinaa.

Kiusallista keskiselän kutinaa on monilla keski-ikäisillä, miehillä ja naisilla. Käsivarsien kutina on harvinaisempaa, mutta sitä voi ilmaantua auringon ultraviolettisäteilyn aiheuttamista muutoksista. Kutinalääkkeitä ei ole olemassa. Ellei kutinaan löydy ihosta johtuvaa syytä, on etsittävä kutinaa aiheuttavia yleissairauksia (uremia, maksataudit, Hodgkin). Syynä voivat olla myös käytetyt lääkkeet, maksa- ja munuaissairaudet, eräät syövät ja psyykkiset tekijät sekä voimakkaaseen kipuun käytettävät opiaatit. Sokeritauti sinänsä ei aiheuta kutinaa, mutta siihen liittyvät ihoinfektiot tai diabetekseen joskus liittyvä hermovaurio voivat aiheuttaa kutinaa. Levinneessä syövässä kutina on usein sietämättömän voimakasta.

Kuiva iho kaipaa kosteutta. Saunominen ei kuivata, ellei sen jälkeen jynssää itseään täysillä. Todella tiheästä löylyttämisestä on todettu olevan iholle etua. Suosittelen siis reipasta saunomista, mutta ihoa suojaavia rasvoja ei pidä pesulla poistaa. Suihkussa voi käyttää öljyjä.  Väsyttävät antihistamiinit helpottavat uneen pääsyä, mutta väsyttämättömistä antihistamiineista ei ole apua. Valohoidot saattavat joskus auttaa. 

Mainitsit, ettei sydänlääkkeitä ole kokeiltu vaihtaa. Kokeilisin kuitenkin tuon Linatilin vaihtamista – sille löytyy helposti vaihtoehto.  Mikäli tilanteesi hankaloituu, on aina muistettava (etenkin tuolla iällä) yleissairauksien mahdollisuus kutinan syynä. Tätä mahdollisuutta tosin vähentää kulunut aika. Luulisi, että mahdollisesta sellaisesta olisi muitakin oireita koitunut.  Niin – muista vielä tarkistuttaa kilpirauhasesi toiminta.   

Julkaistu: 21.8.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.