Apu

Kysy Kiminkiseltä: Kuinka pitkään alkoholi vaikuttaa elimistössä?

Kysymys:

Takanani on kolme vuotta aktiivista alkoholinkäyttöä, viikossa kului 35–40 yksikköä alkoholia. Elämä oli jatkuvaa sumussa kulkemista. Alkoholi ei enää tuonut iloista oloa, kuten aluksi. Johtuuko alkoholin mukavan vaikutuksen häipyminen tottumisesta? Nyt korkki on laitettu kiinni. Kuinka pian elimistö voi toipua, vai toipuuko koskaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllä se siitä toipuu pätkittäin. Paljon riippuu toki siitä, kuinka paljon alkoholia on kulunut vuosina ennen korkin kiinni laittamista. Jos ajattelee noita kolmea vuotta, terve ihminen maksoineen kestää sen todennäköisimmin ilman pysyviä vaurioita.

Elimistön kyky sietää alkoholia on yksilöllinen ja koostuu monesta muuttujasta. Yksi keskeisimmistä on rasvamaksa, millä ymmärretään rasvan kertymistä maksasolujen sisään. Rasvamaksataudista puhutaan silloin, kun yli viisi prosenttia maksakudoksesta koostuu rasvapisaroista. Se on yleisin maksasairaus, sitä potee peräti neljäsosa kansalaisistamme. Osalla rasvamaksa on niin paha, että mikroskooppinäytteessä voidaan osoittaa tulehdusta. Mikäli tilannetta ei saada kuriin, vaarana on maksakirroosin kehittyminen ilman alkoholiakin.             Yleisin rasvamaksan syy on vyötärölihavuus. Maksan rasvoittuminen on vahvassa yh-teydessä tyypin II diabeteksen ilmaantumiseen. Toinen yleinen rasvamaksan aiheuttaja on runsas alkoholin käyttö. Alttius maksasolujen rasvoittumiseen on perinnöllistä. Siksi kaikki vyötärölihavat tai alkoholia runsaasti käyttävät eivät kehitä rasvamaksaa.

Laihduttaminen ja liikkuminen vähentävät maksan rasvoittumista. Jos se liittyy runsaaseen alkoholin nauttimiseen, voi juomisen reilu vähentäminen palauttaa maksan rasvamäärän normaaliksi. Jos potilaalla on jo valmiiksi rasvamaksa, sen päälle kipattu runsas alkoholi lisää maksan rasvoittumista, ja tulehduksen sekä kirroosin vaaraa. Ei ole kovin yleisesti tunnettua, että maksakirroosi johtaa usein maksasyöpään. 

Kukaan ei kykene yksilötasolla menemään totaaliseen takuuseen siitä, mitä alkoholi on ehtinyt aiheuttaa maksalle. Jos kirroosi on päässyt alulle juomisen aikana, se voi kehittyä juomisen lopettamisen jälkeenkin ja aiheuttaa ikävän yllätyksen vaikka 10 vuoden kuluttua. Antamasi tiedon perusteella näin ankea ennuste on tapauksessasi hyvin epätodennäköinen. 

Olet todennut yleisesti tunnetun totuuden: tottumus, puhumattakaan riippuvuudesta, vie useimmiten ilon alkoholin nauttimisesta. Varsinaisessa alkoholismissa on kyse sairaudenkaltaisesta pakkomielteestä, josta ilo on kaukana. Se altistaa masennukselle tyhjentämällä aivoista mielihyvää tuottavat välittäjäaineet. Pelkkä runsas alkoholin käyttäminen voi olla syy masennukseen.

Tätä kai se sumu on, ainakin osittain. Mutta siitä toipuu yleensä vähitellen. Pitää olla kärsivällinen. Vasta puolen vuoden raittiuden jälkeen tietää toista. Sen olen todennut monet kerrat potilastyössä, ja siitä todistavat riippuvuudesta itsensä irti riuhtoneet: olo paranee päivä päivältä. Oleellista on oma halu. Yksin ei tarvitse tietään tallata: apua on runsaasti tarjolla. Oli sinulla riippuvuutta tai ei, olet tehnyt hyvän päätöksen todetessasi, että alkoholi alkoi käydä sinulle terveysriskiksi. Tältä pohjalta ennusteesi on erinomainen. 

Teksti Tapani Kiminkinen, kuva Axel Bueckert / Alamy / AOP

Julkaistu: 17.8.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.