Apu

Kysy Kiminkiseltä: Kuinka kauan silmässä leijaileva varjo pysyy?

KuvatFotolia
Julkaistu: 31.7.2018

Kysymys:

Olen 71-vuotias mies. Olin noin vuosi sitten kaihileikkauksessa. Se onnistui hyvin, mutta noin viiden kuukauden kuluttua toisesta silmästäni irtautui lasiainen. Tarkistutin silmälääkärillä, ettei kyseessä ollut verkkokalvovaurio. Näkökentässäni leijailee silloin tällöin ”tiskirätin” kaltainen varjo. Kuinka pitkään varjo pysyy? Liukeneeko se silmän sisään ajan oloon? Vai seuraako vaiva minua loppuelämäni ajan? Olen yrittänyt selvittää asiaa ”Google-tohtorien” kautta, mutta missään ei oikein kerrota varjon mahdollisesta häviämisestä ja häviämisajasta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ystäväni professori Petri Kovanen totesi kerran, ettei hän lähde neuvomaan ortopedia, miten lonkan tekonivelleikkaus tehdään. Tapauksessasi hiipii samanlainen olo: älä Kiminkinen nyt lähde tallustelemaan silmälääkärin alueelle.

Niinpä hain varmuuden vahvistusta hoitoportaiden kahdelta tasolta: keskussairaalasta ja yliopistoklinikalta, ja vieläkin jäi kortti käyttämättä. Parhaan neuvot suolsi sujuva savolainen Kuopiosta, eikä vastuu jäänyt tällä kertaa kuulijalle.

Lasiaisen irtauma on yleinen tapahtuma, vaikka ei yhtä yleinen kuin harmaakaihi, joka tulee kaikille, jos elämisen kammassa piisaa piikkejä. Kaihi leikataan vain silloin, jos se haittaa näkemistä. Raja on vedetty autolla ajamisen kyvyn liepeille. Lasiaisen irtauman kokee arviolta kaksi kolmasosaa meistä – kun taas savolaisten mielestä kokonaiskuolleisuus ”tuppoa olemaa yks nokkoo kohe”.

Nuorena hyytelömäinen lasiainen kutistuu ja vettyy vanhemmiten siinä, kun koko kehon suhteellisen rasvan osuus lisääntyy ja vesimäärä taas vähenee, mikä vaikuttaa osaltaan rasva- ja vesiliukoisten lääkkeiden pitoisuuteen veressä.

Pienenemisen myötä lasiainen irtoaa usein verkkokalvosta. Jossain kohtaa se tarraa lujemmin kiinni, jolloin siihen voi kohdistua nykivää voimaa, mikä aistitaan salaman kaltaisina valonvälähdyksinä. Joskus taas ilmenee nokisadetta, minkä taustalla saattaa olla hiussuonista tihkuvaa verenvuotoa. Useat kokevat näköhäiriön kuin olematon kärpänen lentäisi näkökentässä. Sinulla leijailee tiskirätti.

Nykimiseen liittyvä salamointi viittaa siihen, että lähiviikkoina tulee poiketa silmälääkärissä, ettei verkkokalvoon ole syntynyt reikää, minkä kautta sen taakse voi päästä nestettä ja lasiaismateriaalia, mikä voi aiheuttaa verkkokalvon irtauman.

Tuntemuksesi taustalla ovat luhistuneen lasiaisen tekoset. Ne voivat vähitellen liueta, mutta saattavat säilyä jopa elämän mittaisesti – tai sitten niihin tottuu niin, etteivät aivot niitä enää noteeraa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.