Apu

Kysy Kiminkiseltä: kortisoni ja verensokeri

Kysymys:

Nostavatko kortisoni­pistokset sokeriarvoja? Olka- ja kyynärpäähän pistettiin kortisonia, siitä seurasi verensokerin nousu noin arvoon 25. Myös hampaassa oli tulehdus, joka nyt hoidettu. Olen aloittanut liikunnan, kävelen noin 8–9 km päivässä, ja jumpat päälle. Nyt sokeriarvot ovat laskeneet.

Diabetes puhkesi noin 13 vuotta sitten, kun mies sairastui syöpään. Aikanaan sairastin raskausajan diabeteksen. Olen 63-vuotias.

Näytä vastaus

Vastaus:

Pitää! Kortisoni on insuliinin vastavaikuttaja, joten diabeetikolla se annosteltuna tabletein tai injektioin nostaa aina verensokeria. Harvemmin iholle löijätään niin paljon kortisonipitoista rasvaa, että sokeri nousisi, mutta mahdollista se on. Tapauksessasi myös hammastulehduksella on ollut osuus asiassa. Liikkuminen parantaa insuliiniherkkyyttä, kuten hyvin huomasit. Sillä voidaan ehkäistä tai ainakin siirtää jopa puolet tyypin II sokeritaudista.

Tyypin II diabeteksen taustalla vaikuttaa geeniperimä, jota professori Markku Laakso työryhmineen on tutkinut Kuopiossa. Tutkijat eri puolilta maailmaa ovat löytäneet tähän mennessä toista sataa geeniä, jotka altistavat tyypin II diabetekselle. Vuosien ja vuosikymmenien aikana nämä vaikuttavat siten, että haiman insuliinineritys vähitellen hiipuu. Kun ihminen lihoo, hän tarvitsee insuliinia 3–4 kertaa enemmän kuin laiha varsinkin, jos hänellä on huono geeniperimä. Jossain kohtaa aikajanalla riskiyksilön haiman insuliinineritys ei enää riitä, vaan diabetes puhkeaa.

Maassamme on jo reilu puoli miljoonaa tyypin II diabeetikkoa. Taudin primaarihoito on laihduttaminen ja liikkuminen, joilla yritetään palauttaa normaali fysiologia.

Olet tyyppiesimerkki siinäkin, että diabetes antoi merkkejä itsestään raskauden aikana. Silloin elimistön hormonitilanne ja aineenvaihdunta aiheuttavat siinä määrin insuliiniresistenssiä (insuliinin vaikutuksen heikkeneminen),

että geeniperimän koodaama taipumus realisoituu etuajassa.

Raskaus on ikkuna naisen aineenvaihdunnalliseen tulevaisuuteen. Myöhemmin raskausdiabeetikolla on suurentunut vaara sairastua tyypin II sokeritautiin. Riskiä lisäävät liikapaino, sukurasite ja insuliinin tarve raskauden aikana.

Julkaistu: 19.12.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.