Apu

Kysy Kiminkiseltä: kolesterolilääke

KuvatAnna Huovinen
Julkaistu: 16.11.2015

Kysymys:

Ongelmamme on kolesterolilääke. Onko jotain kolesterolilääkettä, jossa ei lukisi ”aiheuttaa tukan lähtöä”? Tätä kysyvät entiset paksutukkaiset.
Näytä vastaus

Vastaus:

Meillä on ongelma: medikalisaatio eli elämänilmiöiden lääketieteellistäminen. Monia aiemmin normaaliin elämänmenoon ja elintoimintoihin liittyviä pikkuhäiriöitä on alettu hoitaa lääkkeillä, jolloin sairaus on ikään kuin lääkkeen puute. Toisaalta lääkkeet ovat olleet elintärkeitä sairauksien hoidon, kärsimysten lievittämisen ja ihmisen eliniän pitenemisen kannalta: kivunlievitys, anestesia, insuliini, antibiootit, rokotteet, syöpälääkkeet, sydän- ja verenpainelääkkeet, HIV-lääkkeet ja niin edelleen. Medikalisaatio on lipeämistä tältä valtauralta.
Mikä oire johtuu lääkkeestä ja mikä ei, siinäpä kysymys. Lähes kaikkihan on mahdollista. Osittain siitä syystä lääketehtaat laittavat haittavaikutustiedostoon kaiken mahdollisen. Tapanani on sanoa, että lista päättyy kuoleman mahdollisuuteen. Eipähän sitten tarvitse oikeudessa selitellä, ettei asiasta ole varoitettu. Tietenkin listat perustuvat valtaosin tutkimuksiin ja käytännön potilastyössä saatuihin kokemuksiin. Siitäkin huolimatta tapahtuu yllätyksiä silloin tällöin, minkä vuoksi pitempään markkinoilla olleet tuotteet ovat turvallisimpia.
Lääkäriltä on yleensä virhe todeta potilaalle: ”Ei se ole mahdollista – ei se voi olla sivuvaikutus.” Itse olen käynyt aina vain varovaisemmaksi: mistä sen voi varmasti tietää? Lääkkeillä on sivuvaikutuksia ja yhteisvaikutuksia. Potilaan vanhetessa on vakavasti kiinnitettävä huomiota lääkkeiden määrään ja annoksiin sekä yhteisvaikutuksiin. Tässä on hurjasti parannettavaa.
Ajatellaan esimerkkinä mainitsemianne statiineja. Ikäryhmässä, jossa niitä eniten käytetään, esiintyy melkoisesti erilaisia kolotuksia. Lihassäryt ovat statiinien todellinen haittavaikutus keskimäärin 10 prosentilla potilaista. Lisäksi toisilla lääkkeen pitoisuus voi olla muita suurempi perinnöllisistä syistä, jolloin haittavaikutusten vaara lisääntyy.
Miten erotat, mikä vaiva johtuu lääkkeestä ja mikä ei? Pitämällä lääkkeestä reilu, vaikkapa kuukauden tauko. Jos oire häviää, sivuvaikutuksen todennäköisyys kasvaa. On otettava huomioon myös plasebo- eli kohtaamisvaikutus. Ihmisen psyyke on ihmeellinen: kuulemma geneerinen valkoinen Viagra ei tehoa niin hyvin kuin alkuperäinen sininen. Lisäksi jos joukkoviestimissä tiedotetaan laajasti jonkin valmisteen mahdollisista haitoista, niitä alkaa ilmetä todennäköisemmin, mikä ei selity pelkästään tiedon lisääntymisellä.
Itse käytän statiinia. Voi olla, että kokonaisriskiini nähden turhaan. Tukka on pysynyt, lihaksia ei ole särkenyt, eivätkä sukukalleudet ole vielä tipahtaneet – mutta kolesteroliarvoni kyllä. Korkean riskin potilaat hyötyvät statiinista. Katsoin läpi valmisteyhteenvetoja. Joissakin mainittiin harvinaisena haittana alopecia (hiustenlähtö), toisissa ei.
Lääkärinä olen käyttänyt statiineja heti niiden markkinoille tulon jälkeen 1980-luvun lopusta. Kertaakaan tämä asia ei ole tullut lääkkeen yhteydessä eteeni. En väitä, etteikö se voisi olla mahdollista, mutta todella harvinaista se on.
Täysin turvallinen kolesterolilääke on kasvispainotteinen sapuska, johon lisätään rypsiöljyä, kalaa, täysjyvää ja rasvatonta maitoa sekä rapsakka liikkuminen!
 

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.