Apu

Kysy Kiminkiseltä: Kiusallinen vessavaiva piinaa

Julkaistu: 5.12.2017

Kysymys:

Poikani on 40-vuotias CP-invalidi, ja hänelle on ilmaantunut kiusallinen vaiva. Kun hän syö ateriansa, tulee välittömästi kova kiire vessaan. Hän istuu pyörätuolissa, joten välillä tuo kiire on kohtalokas. Miten voisi tutkia, onko hän jollekin aineelle herkkä? Selviääkö asia verikokeessa, tai voisiko hän itse jotenkin kokeilla, mikä vaivaan on syynä? Vaiva ilmestyi noin vuosi sitten syöpäleikkauksen jälkeen, eikä hoitanut sairaala ole löytänyt mitään syytä vaivaan.

Seppo

Näytä vastaus

Vastaus:

Ymmärsinkö nyt oikein – poikasi suoli toimii reippaasti ruokailun jälkeen ilman muita oireita: suoli toimii normaalia tuotosta pukaten – ei ripulia sen paremmin kuin vertakaan. Et mainitse erikseen, millainen syöpäleikkaus oli.

Normaali vatsa toimii siten, että yön aikana hiljaa ja hivuttamalla suoli lykkää ulostemassaa peräsuoleen. Aamulla se tulee ulos, toivon mukaan. Suomen kansa vaeltaa aamukahveelta pöntölle ja nappaa Apu-lehden vessan pöydältä ja lukee viimeiseltä taitetulta sivulta, mitä itse kukin on elämän aikana oppinut. Tämä on oikein ja kohtuullista.

Saan sen käsityksen, että poikasi refleksi alkoi sairaalajakson jälkeen toimia liikamitoitetusti vaikka sinällään oikeansuuntaisesti. Ilmeisesti suoleen tai ruokaputkeen ei koskettu. Siitä huolimatta operaatio lääkkeineen ja mahdollisine antibiootteineen on varmasti vaikuttanut suolen mikrobiomiin (suojaava normaali mikrobifoora) siinä määrin, että systeemit ovat herkistyneet. 

Tilan korjaantumiseen palaa aikaa. Jos taas poika on jatkuvalla ruikulla, pitää tuotoksesta ottaa näytteet ja suoli tähystää. 

Kuva: Shutterstock

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.