Apu

Kysy Kiminkiseltä: kipua kävellessä

Kysy Kiminkiseltä: kipua kävellessä

Tapani Kiminkinen

Kysymys:

Olen yli 90-vuotias nainen. Olen ollut innostunut kävelemään, mutta tammikuun alussa tunsin kävellessä kipua säären sisäreunassa ja melkein heti myös polven sisäreunassa. Nyt pahin vaiva on nilkan sisäreunassa. Pystyn kyllä kävelemään vähän ontuen.  Onko viisasta kävellä ollenkaan, koska se on vaivalloista? Pitäisikö ottaa särkylääkettä, vaikka varsinaista särkyä ei ole, kipu vaivaa vain kävellessä? Olen huolissani siksi, että oletan hyvän kuntoni olevan etupäässä liikuntaharrastusteni ansiota.

Näytä vastaus

Vastaus:

Olen vaikuttunut aktiivisuudestanne. Olette selvästi sisäistänyt sen, että tärkein yksittäinen tekijä ikäihmisten terveyden kannalta on liikkuminen.  Toinen hyvä ja edelleen ajankohtainen viisaus koskee kohtuullisuuden ilosanomaa. Näyttää vahvasti siltä, että olette saanut erinomaisesta harrastuksestanne rasitusvamman.

Vaivassa, niin hassulta kuin se korkean ikänne tapauksessa kulostaakin, on merkkejä jopa penikkataudista, jossa lihasaition harjoituksessa kohonnut paine kiristää kalvoja säären sisäsyrjällä. Vaivoja on ilmennyt sen verran laajemmalla alueella, että todennäköisimmin rakenteet ovat vain yksinkertaisesti hieman liikakuumenneet (siis rasittuneet) kävellessänne. Viisainta on pitää kävelyharrastuksesta 1–2 viikon tauko ja aloitella sen jälkeen varoen ja nousujohteisesti.

Uskon teillä olevan mahdollisimman hyvät lenkkeilykengät, jotka ottavat huomioon myös talvisen liukkauden. Koska leposärkyä ei esiinny, eivät särkylääkkeet ole välttämättömiä. Tärkeintä on välttää riittävän kauan sellaista harjoitusta, mistä vaiva on tullut. Mikäli 1–2 viikkoa ei riitä, jatkakaa taukoa hieman pidempään. Niin vitaali kuin tunnutte olevankin, vaivojen paraneminen ei ole enää yhtä nopeaa kuin nuorempana.          

Julkaistu: 22.4.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.