Apu

Kysy Kiminkiseltä: kipu reidessä

Kysymys:

Olen kohta kävelykyvytön vasemman jalan reiden hermovaivan takia. Tähän ikään asti, kohta 63 vuotta ja nuorekas, olen päässyt ilman hermovaivoja. Se ei ole iskias, koska sitä ei särje, onneksi! Hermo aivan kuin painaa johonkin, ja tuntuu kuin se lähtisi pakarasta. Vaiva haittaa kävelyä, ja olen liikunnallinen. Jos joudun operoitavaksi, kauanko menee paranemiseen?

Vaiva on ehkä tullut näkövammaisen kävelyttämisestä, jota tein lähes 2 kuukautta syksyllä 3–4 kertaa viikossa yli tunnin kerrallaan. Reittimme olivat kovia asvalttiteitä: liekö tästä tullut rasitusvamma jalkojen iskiessä tiehen? Kengät olivat ehkä ajoittain liian ohutpohjaisia, aina eivät.

Toinen syy saattaa olla pyöräkolarini, jossa kaaduin vasemmalle ja löin reiteni kovaan katukiveyksen reunaan. Koko vasen puoli oli mustana. Kolarista on jo 1,5 vuotta. Voisiko se nyt vasta oirehtia? En halua lääkkeitä, joskus otan parasetamolia. Panadol Poreen. Tuleeko minusta nyt invalidi vai miten tämä paranee? Hermovaivat ovat hankalia. 

Näytä vastaus

Vastaus:

Olet tulkinnut vaivasi hermoperäiseksi, mitä ei voi tutkimatta tietää. Joskus vanhempikin vamma saattaa olla taustalla. Itselläni on tuore esimerkki. Mies tipahti pari vuotta sitten kellariin. Hän iski pahasti toisen pakaransa. Vähitellen hän alkoi ontua kuin tiine ankka. Magneettitutkimuksessa osoittautui, että reiden loitontajalihas (gluteus medius) oli irronnut kiinnittymiskohdastaan ja surkastunut.

Ikäiselläsi naisella hyvin tyypillinen kivun aiheuttaja piilee reiden yläulkosivulla olevan ison sarvennoisen seudussa. Aiemmin puhuttiin limapussin tulehduksesta, mutta nyttemmin sen ajatellaan olevan tenniskyynärpään tapainen jänneärtymä. Vaiva paikantuu yläreiden sivulle niin, ettei tuolla kupeella kärsi nukkua. Liikkuessa kipu tuntuu laajemmin pakarasta reittä pitkin aina polveen saakka. Lonkka liikkuu moitteettomasti (lonkan kuluma vaivaa nivusalueella ja sieltä polveen säteillen).

Pitkällä neulalla kyhmyn alareunaan suunnattu kortisonipistos lievittää tilanteen, joskus jopa parantaa, mutta yleensä pistospaikalle on palattava silloin tällöin. Kipulääkkeistä koituu vain vaatimattomasti apua. Kaikkea uhmaavassa tilassa voidaan yrittää leikkausta

Julkaistu: 9.5.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.