Apu

Kysy Kiminkiseltä: kipu reidessä

Tapani Kiminkinen

KuvatAnna Huovinen

Kysymys:

Olen 65-vuotias eläkeläismies, jolla on lievästi ylipainoa (173 cm / 90 kg).  Minua on vaivannut jo parin vuoden ajan, viime aikoina tihentyen, kiputila reiden yläosassa. Se on vähän lonkkanivelen alapuolella. Kipu alkaa paikallisena kipupisteenä, vähän kramppia muistuttaen. Vähitellen kipu leviää koko reiden alueelle – alhaalla polven alapuolelle ja ylhäällä pakaraan saakka. Pahimmillaan kipu on sellaista, ettei jalka ota päälleen ollenkaan ja tuntuu olevan kuin puuduksissa.  Sietämätön kipu helpottaa vain taivuttamalla jalkaa lonkasta tiukasti ylöspäin. Menen silloin tiukasti kyykkyasentoon tai nostan jalan tuolille ja taivutan vartaloa eteenpäin.   Vaivani on lähes päivittäinen ja vaivaa useastikin päivän aikana. Siihen ei tunnu vaikuttavan liikunnan määrä eikä kesto, vaan se saattaa alkaa liikunnan kestäessä tai jäädä tulematta. Lääkkeillä kipu kyllä helpottuu päiväksi, mutta en haluaisi syödä lääkkeitä enää kilpirauhas-, kolesteroli- ja verenpainelääkkeiden lisäksi. Maalaisjärkeni on sanonut, että vika on kenties selän välilevyssä, jonka hermopuristus helpottaa, kun alaselkä taivutetaan voimakkaasti eteenpäin. Lääkäri oli eri mieltä ja sanoi vian olevan lihasperäinen. Hän käski syödä särkylääkettä tarvittaessa. Varmuuden vuoksi lonkkanivel kuvattiin, mutta kulumaa ei juurikaan ollut.

Näytä vastaus

Vastaus:

Olisin kuvauksesi perusteella samaa mieltä kanssasi: selkä pitää tutkia. Painaako jokin selkäydintä tai sieltä jalkaan vieviä hermoja? Mikä lihasvaiva se nyt tällainen olisi?  Koska kipu helpottaa eteenpäin kumartuessa, jolloin selkäydin saa vähän lisää tilaa, viittaa oireesi selkäytimen ahtaumaan. Semminkin, kun oireena on koko jalan puutumista ja päälleottamisen vaikeutta.

Suosittelen koko lantion alueen kuvantamista röntgenillä, ettei siellä luustossa olisi mitään sopimatonta. Samassa yhteydessä kuvataan lanneranka, otetaan muutamia laboratoriokokeita ja kopaistaan eturauhanen.  Mikäli, kuten todennäköisintä, näissä tutkimuksisssa ei mitään erityistä löydy, varataan aika alaselän magneettiin ja mahdollisesti ENMG-tutkimukseen, jolla selviävät mahdolliset hermopinteet.    

Julkaistu: 20.8.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.