Apu

Kysy Kiminkiseltä: Kipu haittaa kävelemistä – mennäkö lääkäriin vai hierojalle?

Kysy Kiminkiseltä: Kipu haittaa kävelemistä – mennäkö lääkäriin vai hierojalle?

Tapani Kiminkinen

KuvatFotolia

Kysymys:

Olen 79-vuotias ja ollut tähän asti melko hyväkuntoinen. Nyt varsinkin oikea reiteni on alkanut reistailla. Se menee kramppiin kävellessäni, ja tuntuu kuin metallivanne kulkisi reiden ympäri. Tunne hellittää pysähtyessä. Jalat tuntuvat painavilta, ja iltaisin nukkumaan mennessä on leposärkyä ja suonenvetoa. Lisäksi jaloissa ja alaselässä on yleistä kankeutta. Pidempään istuttuani en tahdo päästä liikkeelle.

Onko kyseessä polymyalgia? Pitäisikö minun mennä lääkäriin, fysioterapeutille vai hierojalle?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllä pitäisi – lääkäriin. Käsittelin polymyalgiaa numerossa 29. Siinä on kyse melko nopeasti muutamassa viikossa pahenevasta lihaskankeudesta ja särystä, mikä painottuu lantion ja niskahartioiden seutuun. Vaivaan liittyy huomattava ja pitkittynyt aamukankeus. Useimmiten La ja Crp ovat koholla.

Podet kertomasi mukaan oikean reiden katkokävelyä: talsiessa reiden ympärille ilmaantuu kiristyvä metallivanne, joka lientyy pysähtyessä. Vaivan alkuperä saattaa piillä tukirangassa – kireyksissä lantion syvissä ja/tai reiden alueen lihaksissa. Joskus kyseeseen saattaa tulla hermorakenteita ahtauttava prosessi selkärangan tasolla (yleisimmin kulumasta tai välilevyn pullistumasta aiheutuva selkäytimen tai hermojuurten ahtaus). Kiepauttamatta lonkkaniveltäsi sisäkiertoon ei voi olla aivan varma senkään kulumattomuudesta.

On enemmän kuin aiheellista hypätä pikkuhousut jalassa selälleen tutkimuspöydälle. Tällöin lääkäri tunnustelee ja joskus jopa kuuntelee (stetoskoopilla tietenkin) reisivaltimot nivusesta, polvien takaa sekä jalkaterästä kahdesta kohtaa sieltä, missä valtimoiden tulisi pulssiaaltoina kosketuksenvaraisesti tuntua.

Hän hyödyntää yleensä nykyajan härpäkkeitä doppler-tekniikan verran ja mittaa jalasta ylemmän verenpaineen ja vertaa sitä olkavarresta saamaansa suorittaen jakolaskun päässään. Puhutaan ABI-indeksistä, millä ei tarkoiteta abien suhteellista osallistumista abi-risteilylle. Tässä ABI (englanniksi ankle-brachial index) tarkoittaa siis nilkan ja olkavarren painesuhdetta. Nilkassa paine on yleensä korkeampi, joten indeksin kuuluu olla yli yhden. Lääkärin tavoitteena on etsiä vaivasi syytä mahdollisesta valtimoverenkierron ahtautumisesta, mikä kyllä oireilee mieluummin jalkaterän ja pohkeen tasolla, mutta kerrankos sitä poikkeuksia ilmaantuu.

Katkokävelyoireesi ei ole polymyalgiaa. Yleinen jalkojen ja etenkin alaselän progressiivinen kankeus voisi toki siihenkin vaivaan liittyä. Taustalla saattaa piillä iän myötä ilmaantuvaa oirehdintaa, mikä edellyttää koirien ja kissojen venyttelyn omaksumista aamuseremonioihin kuuluvaksi. Liikkuminen kannattaa aina! Rasvalääkkeinä käytettävät statiinit voivat aiheuttaa vajaalle 10 prosentille käyttäjistään kuvaamiasi särkyoireita, pois lukien reiden pannan.

Potilasta kuuntelematta ja tutkimatta on mahdotonta päästä diagnoosiin. Se on usein vaikeaa siitäkin huolimatta. Uusi kipu jossakin, vaikka aluksi vaatimatonkin, saattaa joskus olla ensimmäinen merkki pahasta taudista, mistä jokainen aktiivisesti lääkärin työtä potilaiden keskuudessa tekevä on nöyrästi tietoinen. Sain juuri tällä viikolla pysäyttävän esimerkin asiasta. Se vetää maton totaalisesti jalkojen alta. Sitä alkaa käydä varovaiseksi arvioissaan.

Tarinasi ei toki tuo mieleen mitään pahanlaatuisuuteen viittaavaa, joten älä säikähdä mielentilaani. Ymmärtänet kuitenkin, että kuvaamiani näkökulmia sinun tulee pohtia oman lääkärisi kanssa.

Julkaistu: 13.8.2018

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.