Apu

Kysy Kiminkiseltä: Kilpirauhasen vajaatoiminta

Julkaistu: 30.9.2015

Kysymys:

Olen 63-vuotias nainen. Otan kilpirauhasen vajaatoimintaan aamulla 2 tablettia Thyroxin 25 mikrogrammaa, mutta onkohan se turhaa? Olen käyttänyt lääkettä kohta kolme vuotta. Laboratoriotutkimuksissa viimeksi S-TSH oli 3,5. 

Oireet ovat aina samat: väsymystä, välillä nivelsärkyä jaloissa ja hartioissa sekä joskus ärtyisyyttä. Vatsa on toiminut hyvin, ei ole ollut ummetusta. Turvotusta en ole huomannut. Kurkussa on kipua, jota on tutkittu röntgenillä ja ultralla. Tulos oli hyvä. Kolesteroli, hemoglobiini ja sokerikoe olivat hyviä. Painoa on noin viisi kiloa liikaa. Kävelen paljon. Muita lääkkeitä ei ole.

Voisinko jättää lääkkeet pois? Miten kävisi?

Näytä vastaus

Vastaus:

 

Oleellista olisi tietää, mitkä olivat kilpirauhasen toimintakokeesi tulokset ennen tyroksiinin aloittamista. Tarkoitan tyreotropiinia TSH:ta ja vapaata seerumin tyroksiinia T4v:tä. Tietysti kiinnostaa, onko sinulla todettu kilpirauhasvasta-aineita, sillä kilpirauhasen vajaatoiminta on yleensä seurausta autoimmuunitulehduksesta. Jos vasta-aineita todetaan ja kilpirauhasarvot ovat kääntymässä vajaatoiminnan suuntaan, on aika todennäköistä, että pysyvä kilpirauhasen vajaatoiminta on ennen pitkää kehittymässä. Kilpirauhasvasta-aineita ei toki aina vajaatoiminnassakaan tavata.

Näillä kokeilla yleensä selvitään kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnostiikassa. Jos tulokset ovat kovin epäjohdonmukaisia, voivat harvinaisemmissa tapauksissa veressä olevat vasta-aineet häiritä analyysia. Silloin on mahdollista käyttää erikoismenetelmiä, joilla määritystä sekoittavat aineet saadaan poistetuksi. Väestöä sotkevat tällä hetkellä tässä muutenkin erittäin monimutkaisessa asiassa lääketieteeseen kuulumattomat uskomukset ja tutkimukset. Niille ei ole tieteellistä perustetta, eikä niitä terveydenhuollossa käytetä. 

Nyt käytettävissäni on vain tuo yksittäinen TSH-arvo 3,5. Jos se hoitoa aloitettaessa on ollut yli 10 yksikköä, tyroksiinikorvaushoito on aina perusteltua. Jos se on ollut 5–10, voidaan hoito aloittaa kokeeksi, jos potilaalla on vajaatoimintaan sopivia oireita ja T4v on alakanttinen. Ellei oireisiin saada vastetta, pitää hoidon tarvetta tarkkaan arvioida.

Mikäli Sinulla on siis todettu hypotyreoosi kertomallani tavalla, tulee TSH:ssa pyrkiä tasolle noin 1. Tässä tapauksessa pientä tyroksiiniannostasi tulee lisätä, kunnes tavoitetaso saavutetaan. Mikäli kyseessä on ollut lähtötilanteessa TSH 5–10 ja on haluttu kokeilla vaikutusta oireisiisi, tulee siinäkin tapauksessa ensin kokeilla suurempaa annosta, jolla päästään tavoitteeseen, ja katsoa paraneeko vointisi. Jos taas TSH on ollut lähtökohtaisesti alle 5, näyttöä hypotyreoosista ei ole. Tosin en tiedä tilannettasi enkä muita koetuloksiasi.

Siispä Sinun tulee mennä sen lääkärin pakeille, joka on tyroksiinin aloittanut. Jos arvelet, ettei hän ole riittävästi perehtynyt kilpirauhasasioiden hoitoon, etsi käsiisi koetuloksesi tyroksiinin aloitusaika mukaan lukien ja varaa aika endokrinologin vastaanotolle. Näitä löytyy ainakin isoimmista kaupungeista yksityisvastaanottoa pitämässä suurimmissa terveystavarataloissa. 

Mainitsen erikseen tilanteesta, joka ei Sinua koske. Voi olla joskus muutamassa prosentissa mahdollista, että todellista hypotyreoosia poteva ei tunne voivansa hyvin tyroksiinilääkityksellä, vaikka TSH on tavoitteessa. Silloin voi endokrinologin valvonnassa kokeilla lyhytvaikutteista trijodityroniinia (T3) yhdessä pitempivaikutteisen tyroksiinin kanssa. Tästä keskustelin endokrinologiystäväni dosentti Juha Saltevon kanssa. 

Kilpirauhasasioissa vietämme varsinaisia hulluja päiviä. Tavallisella maallikolla ei ole mitään mahdollisuutta ottaa kantaa siihen, mikä on totta ja mikä ei. Vetoan maalaisjärkisyyteen. Jos potilas tuntee epätietoisuutta kilpirauhasasioissaan, on syytä mennä asiantuntijan pakeille niin kuin teemme kaikissa muissakin elämän kysymyksissä. Paras asiantuntija on nimenomaan endokrinologi. Tietenkin kilpirauhasen vajaatoiminnan perusasiat hoituvat hyvin perusterveydenhuollon ammattitaidostaan huolta pitävän lääkärin vastaanotolla.

Ei pidä haksahtaa vakavassa asiassa uskomuksiin, käänteishormonimäärityksiin ulkomailla eikä eläinperäisiin tuotteisiin. Korostan vielä erikseen, että kilpirauhashormonin antaminen vajaatoimintaa potemattomalle on vaarallista! Kaikilla, joita väsyttää, ei voi olla kilpirauhasen vajaatoiminta. Se on vain yksi epäspesifinen oire, joka voi liittyä lähes mihin tilaan tahansa. ●

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.