Apu

Kysy Kiminkiseltä: kihti

Julkaistu: 25.3.2016

Kysymys:

Olen 80-vuotias mieshenkilö ja kysyn kihtivaivasta. Oikeaan jalkaani tuli yhtäkkiä kihti, joka on hyvin kipeä ja turpoaa jalan päältä. Jalka on aivan punainen ja isovarvas jäykkä. Kenkää ei saa jalkaan mitenkään, ja 2–3 viikkoon ei voi kävellä kivun takia.

Vaimoni vei minut Kokkolan terveyskeskukseen ensiapuun villasukka jalassa. Lääkäri totesi, että onpa harvinaisen pahannäköinen jalka, kun se oli oikein turvonnut. Lääkäri määräsi kortisonikuurin tabletteina, ja noin kuukauden päästä turvotus oli laskenut ja sain kengätkin jalkaan, mutta kävellessä vielä koski ja oli arkuutta. Minulla on ollut kihti ennen vasemmassa jalassa. Nyt se oli oikeassa jalassa.

Mistä johtuu, että kihti tulee itselle, mutta ei toisille? Sen tiedän, että pikkukalasta eli muikusta tulee kihti, mutta en ole syönyt muikkua. Mistä kihti tulee, ja onko ruokavalio tärkeää?   

Minulla on Marevan-lääkitys ja keliakia eli siis gluteeniton ruokavalio. Sitten vielä on ummetus, joka on hyvin kiusallinen tauti, mutta vähän helpottaa, kun käytän Vi-Siplin-pulveria juoman kanssa. Onko parempaa keinoa? Vaikuttavatko nämä muut taudit kihtiin? On tässä tauteja yllin kyllin yhdelle miehelle.

Näytä vastaus

Vastaus:

 

Joillakin suodatettua elimistön eritettä, jota myös virtsaksi kutsutaan, kertyy ajatuselimien tasolle. Tällaista yksilöä on paha sietää.

Varsinainen kihti aiheutuu virtsahapon kiteytymisestä niveliin. Kiteet ovat teräviä kuin neulat, ja oire iskee usein äkkiä keskellä yötä.

Mikään muu niveltulehdus ei noudata tällaista alkua. Prosessi kiihtyy nimenomaan viileässä, mikä selittää jalkaterän ja klassisen ukkovarpaan tyvinivelen sairastumisen ensisijaisuuden. Voi kihti muuallekin iskeä. Se voi esiintyä myös yleisenä verenmyrkytystä muistuttavana tilana, jota ilmentävät kuumeilu ja laajemmat niveloireet. Kortisoni rauhoittaa tilanteen.

Uraatti on puriiniemästen aineenvaihduntatuote, joka poistuu virtsan kautta. Kihti syntyy, jos uraattimäärä kasvaa liikaa, jolloin kiteytyminen uhkaa. Uraattia voi saada liikaa ravinnosta, tai sen muodostuminen liittyy aineenvaihduntahäiriöihin, kuten metaboliseen oireyhtymään. Pahanlaatuisissa veritaudeissa sitä syntyy solujen hajotessa. Taustalla voi olla munuaisten vajaatoiminta, jossa munuaiset eivät kykene poistamaan uraattia riittävästi.

Koska miehillä uraattia on enemmän, he sairastuvat naisia useammin. Kihti on kliininen diagnoosi eli todetaan aistinvaraisesti eikä sitä tutkita pelkästään veren uraattipitoisuudesta. Tärkeintä on taudinkuva ja tarvittaessa nivelnestenäytteestä osoitettavat kiteet. Nuori lääkäri pitää joskus vaivaa bakteeritulehduksena.

Alkoholi lisää uraatin tuotantoa elimistössä. Olut ei ole sen pahempaa kuin mikä tahansa alkoholipitoinen juoma. Keskivartalolihavuus lisää riskiä (metabolinen oireyhtymä). Muita enemmän kihtiä esiintyy henkilöillä, jotka käyttävät runsaasti tavallisella sokerilla tai hedelmäsokerilla makeutettuja juomia (Pertti Mustajoki).

Ruokavalion tarkoituksena on vähentää kihtiä aiheuttavien puriiniemästen saantia. Tulilinjalla ovat eläinten nahka ja sisäelimet: maksa, munuainen, kateenkorva, muikku, sardiini, silakka ja broilerinnahka. Rajoittaa pitää mätiä, äyriäisiä, lihaa, herneitä, papua, soijatuotteita ja sieniä.

Kiminkinen ei ole tunnetusti nesteenpoistolääkkeiden ystävä. Hyväksyn niiden käytön erittäin pienenä annoksena verenpainelääkkeeksi erityisesti lääkeyhdistelmissä silloin, kun ne eivät aiheuta ongelmia. Tietenkin joudumme turvautumaan niihin hankalassa sydämen ja munuaisten vajaatoiminnassa. Pitää kuitenkin ymmärtää, että sydämen piiputtaessa nesteenpoistolääkkeet toimivat vain kraanana, mutta niiden käyttö ei paranna sydämen vajaatoimintapotilaan pitkäaikaisennustetta.

Nesteenpoistolääkkeet vähentävät uraatin erittymistä virtsaan, joten ne lisäävät kihdin vaaraa. Törmään tähän kovin usein erityisesti iäkkäillä potilailla – viimeksi tällä viikolla. Heitin purkilla vesilintua ja vaihdoin lääkkeen.

Kortisoni pistoksena tulehtuneeseen niveleen on kihdin täsmähoitoa.

Elleivät uraattiarvot pysy kurissa kerrotuilla toimilla ja kohtaukset uusivat, voidaan turvautua estolääkitykseen, jolla estetään uraatin muodostumista tai lisätään sen erittymistä.

Hoidat ummetustasi juuri oikeantyyppisellä valmisteella. Popsi sitä ja juo reilusti vettä sekä liiku. Keliakia ei yhdisty kihtiin eikä rotanmyrkkykään (Marevan). Marevanille on nykyään saatavissa huomattavasti helpompia mutta kalliimpia vaihtoehtoja. Keskustele asiasta lääkärisi kanssa.   

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.