Apu

Kysy Kiminkiseltä: keuhkokuume

Kysymys:

Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen kertoo Studio55.fissä keuhkokuumeesta. Katso video!

Näytä vastaus

Vastaus:

Kun arvioidaan infektiopotilaan taudin vakavuutta, pitää kiinnittää huomio hänen yleisvointiinsa. Tässä ei ole olemassa mitään kolmen päivän sääntöä lääkäriin lähdölle, vaan vakavimmissa tapauksissa jopa täysin terve ihminen voi ajautua hengenvaaralliseen tilaan (sepsikset, aivokalvontulehdus) muutamassa tunnissa. Tällöin korostuu sellaisten potilaiden seuranta, jotka eivät välttämättä itse kykene tekemään päätelmiä voinnistaan (lapset, ikäihmiset, monin tavoin sairaat). Nopeasti etenevässä vakavassa infektiossa saattaa alussa puuttua kuume, eivätkä kudostuhoa mittaavat maallikoiden tulehduskokeiksi kutsumat laboratoriotutkimuksetkaan (CRP ja senkka) ehdi vielä nousta. Täysin ratkaisevaa on potilaan yleisvoinnin arviointi.

Ei ole aina kovinkaan helppoa päätellä potilaan esitietojen ja aistivaraisen tutkimuksen perusteella sitä, onko kyseessä tavanomainen viruksen aiheuttama keuhkoputkentulehdus vai bakteeriperäinen keuhkokuume. Kyse on todennäköisyyksistä ja taudinkuvien aste-eroista. Ankarassa taudissa bakteerin mahdollisuus korostuu. Lääkäri hoitaa kokemuksensa rintaäänellä potilasta eikä pelkästään hänen tutkimustuloksiaan.

Bakteeritauti aiheuttaa keskimäärin enemmän kudostuhoa kuin virustauti, joten CRP:n arvo on silloin yleensä suurempi. Tässäkin pitää muistaa, että iltapäivystyksessä alkavassa taudissa CRP voi olla hyväkuntoisella kuumeisella infektiopotilaalla alle 8 ja seuraavana aamuna jo 180. Pitää aina ymmärtää taudin aikajana ja tehdä päätelmä vain senhetkisen tilanteen perusteella, jolloin potilaalle kerrotaan, että jos tilanne muuttuu, on tultava takaisin vaikka sitten seuraavana aamuna.

Jos yleisvoinniltaan hyväkuntoiselta vaikuttavalla potilaalla on ollut kuumeista tavallista flunssaa jo reilun viikon ajan ja CRP on matala (vaikkapa alle 30), virus on todennäköisin aiheuttaja. Toisaalta hänellä on mahdollista olla taudin pitkittyessä poskiontelotulehdus ja pikkulapsella hyvinkin todennäköisesti välikorvatulehdus. Myös epätyypillinen keuhkokuume on mahdollinen. Potilas pitää siis tutkia näiden varalta. Toisaalta olen nähnyt influenssassa yksittäisessä tapauksessa CRP:n olevan 200 ilman bakteerikomplikaatiota.

Kansa puhuu suurena legendana kuumeettomasta keuhkokuumeesta. Keuhkokuume poikkeaa keuhkoputkentulehduksesta siinä, että tulehdus on levinnyt itse keuhkokudokseen. Diagnoosin kultainen standardi on keuhkoista otettu röntgentutkimus (thorax-kuva). Tästä huolimatta keuhkokuumeen diagnoosi perustuu potilaan kokonaisarvioon: hankala taudinkuva kuuntelulöydöksineen ja kudostuhoa mittaavine kokeineen yhdistettynä potilaan riskeihin voi oikeuttaa keuhkokuumeen diagnoosiin, vaikka keuhkokuva ei näyttäisi sitä vahvistavankaan. Täytyy avoimesti myöntää, että keuhkokuvalöydöksen tulkitseminen ei ole lääkärin helpoimpia töitä.

Suurin osa keuhkokuumeista on virusten aiheuttamia. Yllättäviäkin tilanteita on paljastunut, kun käyttöön on saatu (lähinnä tutkimusmielessä ja etenkin lapsilla) virusten pikatestejä. Influenssan yhteydessä keuhkokuume saattaa toki olla myös bakteerikomplikaatio, mutta itse influenssaviruskin voi olla aiheuttaja. Samoin tavanomaiseksi luokiteltu bakteerikeuhkokuume osoittautuukin joskus testissä virusperäiseksi. Avohoidossa infektiot hoidetaan kliinisen kuvan ja lääkärin kokemuspohjan standardein, ja yleensä jokaiseen keuhkokuumeeseen tarjotaan antibiootti. Keuhkokuume voi joskus olla kuumeeton äkäisesti alkavan vakavan taudin alussa tai etenkin huonokuntoisella ikäihmisellä, jolloin ainoa oire voi olla vain sekavuus.

Vakavin keuhkokuumeen aiheuttaja on pneumokokkibakteeri, minkä vuoksi antibioottihoito suunnataan aina ensisijaisesti sitä vastaan. On olemassa niin sanottoja epätyypillisiä keuhkokuumeita, joiden taudinkuva on pitkä ja lievä ja tuo mieleen virustaudin. Sellaisia ne usein varmasti ovatkin. Keuhkoklamydia ja mykoplasma aiheuttavat epätyypillisen taudinkuvan, ja tautitapauksia esiintyy usein lähipiirissä. Tänä syksynä vastaanotolleni tuli isä, jonka kaikilla neljällä lapsella oli juuri todettu keuhkokuume. Isä oireili nyt samalla tavalla: hyväkuntoisesti ja lievästi. Kuva osoitti toisessa keuhkossa varjostuma-alueen. Tämä taudinkuva ei sovi pneumokokkiin, joten tarjosin hänelle keuhkoklamydiaan ja mykoplasmaan soveltuvan 2 viikon mittaisen kuurin. Nämä potilaat ovat useimmiten lapsia ja nuoria aikuisia. Mykoplasmasta on tullut kestoselitys huippu-urheilijoiden huonoon kuntoon. Taudin diagnosoiminen on erittäin vaikeaa, sillä vasta-ainetesteistä ei juuri ole hyötyä – pikemminkin tulokset tulkitaan usein väärin. Kaikki, mitä urheilijat ja valmentajat pistävät mykoplasman piikkiin, ei ole totta. Toki osassa voi olla totuuden juurta.

Pneumokokki aiheuttaa (pikkulapsilla) välikorvatulehduksia, poskiontelo- ja aivokalvontulehduksia sekä keuhkokuumeita. Pikkulapset ovat joitakin vuosia saaneet rokotusohjelmaan kuuluvan rokotuspatteriston pneumokokkia vastaan. Vielä ei voida arvioida, miten vanhaksi sen tuoma suoja kestää. Rokotus kannattaa antaa myös riskiryhmiin kuuluville (alkoholisteilla, keuhkoahtaumatautia tai hankalaa astmaa poteville, diabeetikoille, verisuonisairaille ja ylipäänsä sellaisille, joiden vastustuskyky on heikentynyt). Rokotteeseen tarvitaan lääkäriltä resepti. Markkinoilla on kahta valmistetta: Pneumovax ja Prevenar 13. Tällä hetkellä myös THL suosittelee Prevenaria, joka ei tarvitse uusinta-annosta ainakaan vanhemmalla iällä. Pneumovaxia on suositeltu uusittavaksi 3–5 vuoden välein. Tässäkin riittää yli 65-vuotiaalla yksi rokotuskerta, eikä nuoremmillakaan kannata enää kolmatta kertaa pistää. Prevenar 13 maksaa apteekissa tällä hetkellä noin 86 euroa, Pneumovax nelisenkymppiä, ja palvelumaksut päälle.

Julkaistu: 1.12.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.