Apu

Kysy Kiminkiseltä: keliakia

KuvatAnna Huovinen

Kysymys:

Hei, olen 52-vuotias nainen, jolla todettiin keliakia yli kymmenen vuotta sitten, sitä ennen myös laktoosiintoleranssi. Miten minun pitäisi suhtautua vitamiineihin (lähinnä D ja B) näiden imeytymishäiriöiden vuoksi? Pitääkö mennä mittauttamaan? Otanko purkista ja paljonko?

Näytä vastaus

Vastaus:

Keliakia on tauti, jossa viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine gluteiini aiheuttaa perimältään alttiille henkilöille ohutsuolitulehduksen, mikä johtaa lopulta imeytymishäiriöihin. Vaurio korjaantuu gluteiinittomalla ruokavaliolla, mutta ilmaantuu uudelleen, jos siirrytään takaisin normaaliruokaan. Keliakiaa arvioidaan esiintyvän Suomessa jopa noin prosentilla väestöstä. Diagnoosin tulee perustua pääsääntöisesti ohutsuolen koepalalöydökseen.

Keliakian hoitona on elämänmittainen ruokavalio, jossa vältetään vehnää, ruista ja ohraa sekä niistä valmistettuja tuotteita. Kohtuullinen määrä kauraa soveltuu useimmille potilaille, joskin herkimmät saavat oireita siitäkin. Keliakia ei ole aivan riskitön, sillä siihen voi liittyä etenkin hoitamattomana ohutsuolen lymfooma. Mikäli olet noudattanut tunnollisesti ruokavaliota eikä imeytymishäiriöitä ole, ei tarvitse olla huolissaan.

Jos vältät maitotaloustuotteita, on huolehdittava riittävästä kalsiumin saannista. Kaikki suomalaiset hyötyvät kaamosaikana D-vitamiinista. Tosin jos syö kalaa 2–3 kertaa viikossa ja juo D-vitaminoitua rasvatonta maitoa muutaman lasillisen päivässä, saa kyllä ravinnosta riittävästi D -vitamiinia. Koska olet nainen ja keliakiaa potevana laktoosi-intolerantikko, ei liene liioittelua, vaikka söisit säännöllisesti kalkki-D-vitamiiniyhdistelmävalmistetta.

Kun Suomessa asuvalle tulee 60 vuotta mittariin, suositellaan hänelle 20 mikrogrammaa D-vitamiinia vuoden jokaisena päivänä.

P.S. Oletko muuten aivan varma, että Sinulla on laktoosi-intoleranssi? On mahdollista, että se on ollut keliakian oire.

Julkaistu: 4.9.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.