Apu

Kysy Kiminkiseltä: karttakieli

Tapani Kiminkinen

KuvatAnna Huovinen

Kysymys:

Vaivani on ”karttakieli”. Ongelma alkoi viime vuoden keväällä. Ensin luulin, että kielen kirvely, polte ja nahattomat punaiset läiskät johtuivat glaukoomalääkityksestä, astmalääkityksestä tai uusiopaikatusta amalgaamipaikasta. Lääkäreiden mukaan se ei johtunut niistä. Lopetin kuitenkin toistaiseksi astmalääkkeen, koska astman oireita ei pahemmin ollut. Eipä siitä ollut apua.

Kävin yleis-, iho-, kurkku- ja hammaslääkäreillä sekä suukirurgilla. Sylkitesti osoitti, ettei suuni ole kuiva. Suukirurgi otti koepalan: ei syöpää. Pari lääkäreistä nosti kädet pystyyn, ja hammaslääkärit epäilivät karttakieltä melko pian. Sain monia liuoksia, pillereitä ja ohjeita. Vaiva jatkui ja jatkuu yhä.

Olen joutunut luopumaan kirpeistä, happamista, makeista, kovista, karheista ja liian lämpimistä juomista ja ruoista. Syön ruoan haaleana ja juon juomat kylminä. Käytän apteekin Salutem-hammastahnaa ja kaikkein pehmeintä hammasharjaa. Ruokailun ja kahvin jälkeen huuhtelen suun kylmällä vedellä ja muutenkin huuhtelen usein. Söin myös B-vitamiinia ja sinkkiä ja otatin kilpirauhaskokeen. Turhaan.

Pari päivää kuukaudessa kieli on normaali, mutta muuten sitä kirvelee ja polttelee tai se äityy punaiseksi ja enemmän tai vähemmän nahattomaksi. Vaiva on kenkku ja siis jatkunut jo yli vuoden.

Olen etsinyt kaiken mahdollisen tiedon karttakielestä. Viimeksi löysin artikkelin, jossa vaiva yhdistettiin keliakiaan. Syljestä kuulemma voidaan todeta monia sairauksia. Pitäisikö minun ehdottaa lääkäreille esimerkiksi labrakokeita?

Näytä vastaus

Vastaus:

En maalaislääkärinä käy yleis-, iho-, kurkku- enkä hammaslääkäreiden yli, suukirurgista puhumattakaan. Sinut on tutkittu niin hyvin kuin nykytieteen keinoin on mahdollista. Lisäksi olet haalinut tietoa. Tiedät siis asiasta enemmän kuin keskivertolääkäri.

Lehden lukijoille kerrottakoon, että karttakielessä kielen yläpinnalle ja reunoihin ilmaantuu karttamaisia alueita, joista nukka häviää. Kartta muuttuu jatkuvasti. Koska punaisten laikkujen pinta on paljas ja herkkä, se saattaa kipeytyä vaikkapa mausteista, alkoholista, tupakasta ja sitrushedelmistä. Vaivaan ei ole olemassa käypää hoitoa.

Kyseessä on hyvänlaatuinen, krooninen tai uusiutuva tila, jota esiintyy 2–3 prosentilla väestöstä (professori Matti Hannuksela). Se on naisilla kaksi kertaa yleisempi kuin miehillä. Tavallisesti siihen ei löydetä syytä, mutta kuulemma se on joskus liitetty psoriasikseen, Reiterin tautiin, astmaan tai atopiaan. Kielioireita voi todellakin esiintyä myös keliakiassa. Mikäli asia Sinua vaivaa, keliakian saa selville melko luotettavasti vasta-ainetestillä (verikoe), vaikka varmin diagnoosi saadaankin tähystyksessä otetusta ohutsuolinäytteestä.

Karttakieli on yksi esimerkki monista tiloista, joiden syntyjä syviä emme toistaiseksi tunne.

 

Julkaistu: 23.11.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.