Apu

Kysy Kiminkiseltä: Kannattaako statiineja syödä ennaltaehkäisevästi, mikäli sepelvaltimotauti on sukurasite?

KuvatHannes Paananen
Julkaistu: 30.3.2018

Kysymys:

Olen 60-vuotias nainen ja syönyt noin 10 vuoden ajan simvastatiinia. Kokonaiskolesterolini on 5, LDL 2,4 ja HDL 2,9. Molemmilla vanhemmillani oli sepelvaltimotauti, mutta minulla ei. Olen kokeillut joskus olla reilun puolen vuoden ajan ilman tuota lääkitystä, ja kolesteroli oli 7. Onko liian korkea? Triglyseridiarvo on ollut aina alle 1. Lenkkeilen 4–5 kertaa viikossa kävellen tai juosten. Onko järkevää syödä lääkettä kaiken varalta, vai onko se ennalta ehkäisevää?

Näytä vastaus

Vastaus:

Valtimot eivät ahtaudu ilman pientä pahanlaatuisen kolesterolin hiukkasta. Herää kysymys, miksei sitä mitata suoraan. Käytän tätä apoB:tä joskus tyypin II diabeetikoilla ja sellaisilla potilailla, joille haen vahvistusta sille, tarvitaanko lääkitystä.

Tavallisilla testeillä: kokonaiskolesteroli (kol), hyvänlaatuinen kolesteroli (HDL-kol) ja triglyseridi (Tg) sekä näistä päässä laskemalla pahanlaatuisen osuus (LDL-kol), päästään yleensä riittävään riskin arvioon. LDL ei kuitenkaan kerro sitä, ovatko hiukkaset suuria vai niitä pahoja pieniä. ApoB tuo lisäarvoa erityistilanteissa, mutta se maksaa enemmän. Varsinaista muuta haittaa sen käyttämisestä ei ole. Väestötasolla LDL-kol tavoite on alle 3, suuren riskin alle 2,5 ja erityisen suuren riskin potilailla alle 1,8 mmol/l.

Sepelvaltimotaudin riskistä arviolta puolet koituu perimän kontolle, joten sillä, mitä on perinyt, on merkitystä. Kolesterolin lääkehoito on tarkoitettu korkean ja erityisen suuren riskin potilaille, joita ovat ainakin jo valtimonkovettumatautiin sairastuneet (sepelvaltimotauti, aivoverisuonisairaus, ylipäänsä valtimoahtaumat sinne tänne tai tuonne), hankalampaa sokeri- ja verenpainetautia tai munuaisten vajaatoimintaa potevat sekä ne, joilla laskennallinen riski on korkea.

Riskiä voi arvioida Finriski-laskurilla, mikä löytyy THL:n sivuilta tai googlettamalla Finriski-laskuri. Testissä tiedustellaan sukupuoli, ikä, tupakointi, kolesteroli, hyvänlaatuinen kolesteroli, ylempi verenpaine, mahdollinen diabetes sekä se, onko jompikumpi vanhemmista sairastanut sydäninfarktin. Laskuri laskee riskin sairastua seuraavan 10 vuoden aikana sydäninfarktiin, vakavaan aivoverenkiertohäiriöön ja riskin saada näistä jompikumpi. Riski ilmoitetaan prosentteina. Jos se on yli 10, kuuluu korkean ja jos yli 15, erityisen suuren riskin ryhmään. Laskuri ilmentää hyvin valtimotaudin monitekijäisyyttä.

Kysymyksestäsi ei käy ilmi, millaiset rasva-arvosi ovat ilman lääkitystä. Koska HDL-kol on näin hyvä, se mitä ilmeisimmin on asiallinen ilman lääkettäkin. En tiedä muita riskejäsi, mutta oletan, että olisit niistä kertonut. Tältä pohjalta menin puolestasi laskurin läpi, enkä päässyt riskissäsi yli 10 prosentin. Tähän pitää tehdä se varaus, että jokin mahdollisista riskeistäsi jää pimentoon. Jos sitten ilman lääkettä mitattaisiin apoB, toivoisin sen olevan siellä yhden (1) g/l tienoilla tai mielellään alle (alle 0,8 korkeimman ja alle 0,9 g/l korkean riskin potilailla amerikkalaisessa suosituksessa).

Kokonaisriskin arvioiminen kuuluu omalle lääkärille. Sukurasite on syytä ottaa vakavasti. Tapauksessasi sepelvaltimotauti on ollut molemmilla vanhemmillasi, joten jos olisit potilaani, käyttäisin sinulla statiinia entiseen tapaan. Se lienee hyvin sopinut, koska olet sitä jo 10 vuotta popsinut.

Keski-ikäisen elämisen tavat muodostuvat keskeisiksi vanhuuden ennusteen kannalta. Kun verenpaine- ja sokeritauti hoidetaan kunnollisesti ja pidetään kolesterolit aisoissa, ehkäistään vanhempana verisuoniperäistä muistisairautta (Kekkosen tauti) osana valtimonkovettumatautia. Kun tähän yhdistetään muutkin terveet elämisen tavat kuten reipas liikkuminen ja lihomisen kavahtaminen (nimenomaan keski-iässä) estetään myös gerasteniaa.

Keski-ikä ei siis ole mikään keskiaika, vaan etsikkoaika kolmannen iän täysipainoiselle ja -päiselle elämälle. Tunnustan syöväni itsekin statiinia, vaikka en korkeaan riskiin ylläkään.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.