Apu

Kysy Kiminkiseltä: Kannattaako aneurysman korjausoperaatio tehdä?

Kysy Kiminkiseltä: Kannattaako aneurysman korjausoperaatio tehdä?

Tapani Kiminkinen

KuvatFotolia

Kysymys:

Minulle tehtiin joulukuussa 2016 pään vasemmalle puolelle 6 millimetrin aneurysman korjausoperaatio, joka onnistui hyvin. Tiedossa on vielä toinen operaatio, jonka kokoluokka on 2 mm. Onko tämä välttämätöntä? Mitä voi seurata, jos operaatiota ei tehdä?

Mistä ja miten nämä ”veijarit” kehittyvät päähämme? Suvussani olen ensimmäinen tapaus. Olen 68-vuotias ­perusterve nainen, raitis, ­liikunnallinen ja normaalipainoinen. Elämänhalu on tallella. Pelko uutta leikkausta kohtaan on suurempi kuin ­ensimmäisellä kerralla. Mitä voi mahdollisesti seurata, jos kieltäydyn leikkauksesta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Aneurysman kantajia arvioidaan olevan maassamme noin 100 000, mutta vuosittain vain yhdellä sadasta sellainen puhkeaa aiheuttaen henkeä uhkaavan lukinkalvon alaisen verenvuodon (SAV). Kyseessä on useimmiten pussimainen pullistuma suurten aivovaltimoiden haaraumakohdassa. Ne eivät tiettävästi ole synnynnäisiä, vaikka ilmeisesti valtimon seinämässä onkin synnynnäisesti heikko kohta. Niiden kehittymiseen ei voi itse elämisen tavoillaan vaikuttaa. Kun verenpaine ylittää aneurysman seinämän kestävyyden, tapahtuu vuoto. Aneurysman puhkeamismekanismi on vielä tuntematon. Pussukan seinämässä tiedetään kuitenkin olevan meneillään krooninen tulehdusreaktio.

Noin 10 prosenttia potilaista kuuluu sukuihin, joissa aneurysmia esiintyy muita enemmän. Yhden kantajan esiintyminen ei lisää merkittävästi lähisukulaisen aneurysmariskiä, mutta jos kaksi tai useampi lähisukulaisista (vanhemmat, sisarukset, lapset) ovat kantajia, suositellaan seulontaa magneettiangiografialla 30–60 vuoden iässä.

Aneurysmavuodon tärkeimmät riskit ovat tupakointi ja korkea verenpaine. Muita ovat naissukupuoli, alkoholin suurkulutus ja kokaiinin käyttö. ­Aiemmin vuotamattoman aneurysman kantajia neuvottiin välttämään ponnistelua ja tilanteita, joissa verenpaine saattaa hetkellisesti kohota. Tavallisimmin kuitenkin aneurysma puhkeaa levossa, joten arkea, sukupuolielämää ja työntekoa ei tule rajoittaa.

Aneurysman koosta tai muodosta ei voi päätellä vuotoriskiä, vaikka se kasvaakin pussukan koon ja epäsäännöllisyyden myötä. Tapauksessasi riski on arvioitu siten, että leikkausta suositellaan. Koska ensimmäinen leikkaus meni hyvin, uskoisin, että uuteenkin rohkenee mennä. Keskustele asiasta neurokirurgisi kanssa.

Julkaistu: 23.4.2018

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.